parfümtrend

2021.01.12. 14:00

A nők az orientális illatokat, míg a férfiak a fás aromákat keresik

Az idei évben Tolna megyében egy új parfümözési szokás ereszthet gyökeret, méghozzá a maszkok tekintetében, amelyeket már előszeretettel fújnak be a legdrágább illatokkal.

Brunner Mónika

Forrás: Shutterstock

Réginé Debreczeni Gabriella parfümszaküzlet-tulajdonos lapunknak elmondta, hogy a tavalyi évben a nőknél az édes illatok voltak a menők, a férfiaknál pedig a friss illatok. Az idei évben azonban változott a helyzet.

Tolna megyében a 2021-es parfümdivat a nőknél az orientális, azaz leginkább a következő jegyeket képviselő illatok: fűszeres, vaníliás, citrusvirág kis gyümölccsel, például mandarinnal. A férfiaknál a fás, aromás illatok vannak divatban, amit a fahéj-, alma-, szantálfaillatjegyek prezentálnak.

– Az idei évben a hivalkodó nő és a visszafogottabb férfi válik majd trendivé. A járványveszélyben a hölgyek számára fontos, hogy valahogy kitűnjenek a tömegből, amelyhez az orientális parfümök választása nagyon is jól jön.

Ugyanígy a fás, aromás illatok a férfiaknak, akiknek az elsődleges szempont mindig is a jól ápoltság. Ők talán az idén visszafogottan fújják majd magukra az illatot – mondta, hozzátéve, az orientális és az aromás fűszeres illat is négy-hat óráig tart, ezután érdemes újraparfümözni.

A vásárlási szokásokra az a jellemző, hogy elsőként a jól ismert, márkás termékeket keresik. Aztán az ahhoz hasonlókat, de a vevők nem zárkóznak el az új illatoktól sem. Fontos azonban, hogy az új illatoknál legalább egy fél nap szükséges, amikor leendő tulajdonosa számára bizonyossá válik, hogy az valóban tetszik-e neki.

A pandémia különösebben nem befolyásolta a parfümözési kedvet. Mivel a múlt év nagy része a koronavírus-járványban telt mindenkinek, és még nem ért véget, az idén is sokan arra készülnek, hogy ez a helyzet egész évben változatlan marad. Így mostanra már vannak, akik a testhajlatok és a ruhák mellett a maszkokat is parfümözik.

Mára divatba jött a maszkok parfümözése Fotó: Shutterstock

Réginé Debreczeni Gabriella tapasztalata szerint, aki szeretné, hogy mások is tudják, hogy parfümöt visel, eleve olyan illatot választ, amelyet a maszkokon keresztül is lehet érezni.

– Tulajdonképpen egyéntől függ, hogy ki hova fújja az illatokat. Úgy látom, nincs igazán kedvelt testhajlat, és például vannak, akik a ruhák parfümözését tudatosan elkerülik, de tény, hogy újabban a maszkok parfümözése is lassan divattá válik Tolna megyében.

A Vasárnap Reggel egyik korábbi összeállításában szerepel, hogy a parfüm mindig az úgynevezett pulzálópontokra, azaz a csukló fölé, a könyökhajlatra, illetve a fülcimpa mögé kerüljön, mert itt vékonyabb a bőrünk.

Fontos, hogy a megfelelő távolságból fújjuk magunkra a terméket. Máskülönben az alkoholnak nem lesz ideje elpárologni a levegőben, és emiatt a parfüm bizonyos illatkomponensei nem fognak tudni érvényesülni. Még véletlenül se dörzsöljük a parfümöt a csuklónkon.

Az illatjegyeknek elég időt kell hagyni arra, hogy összeolvadjanak a bőrünkkel, különben módosul a termék illata. Legyünk mértékletesek: ha az illat tusfürdőjét, netalán test­ápolóját is használtuk, a parfümből elég lesz egy minimális mennyiség.

Minden illatnak más sajátossága van, másfajta érzékeket kelt életre

Korábban már összefoglaltuk, hogy milyen személyiségjegyekhez, milyen aromák passzolnak. Íme: ahhoz, hogy kiegyensúlyozottan, jó hangulatban teljen a délelőtt, érdemes citrusos-gyümölcsös aromákkal kényeztetni az érzékeket. A jázmin intenzív, mámorító illata életben tartja a szexuális vágyat, fokozza a szenvedélyt. A rózsa visszafogottabb, romantikus aromája boldogsághormont szabadít fel a szervezetben. A narancsvirág érzéki, édeskés illata pedig megnyugtatja a lelket. Amikor minden elcsendesedik, és eljön az ideje a pihenésnek, az egzotikus ilang-ilang virág aromája meghitt nyugalmat varázsol. Olajának egyik fő összetevője a linalool, amely stresszoldó, nyugtató, ellazító hatásáért felelős. Szintén kiegyensúlyozott, családias légkört teremt a vanília, valamint a levendula aromája. Egy nehéz nap reggelén érdemes például citrusos illóolajat párologtatni készülődés közben. A kedvessel való együttlétet még meghittebbé teheti a jázminos vagy rózsás illatgyertya gyújtása. Az esti lazításhoz pedig a levendulás fürdő ajánlott.

Borítókép: A személyiségünkhöz és nem utolsósorban a bőrünkhöz illő parfüm kiválasztása nem mindig egyszerű dolog, érdemes időt és figyelmet áldozni rá

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában