Fogyókúra

2021.04.21. 14:00

Az idén már karanténtestben kezdődik el a legtöbb diéta

Az idei évben megjelent a karanténtest fogalma: a járványveszélyben a bezártság miatt sokan fordultak az evéshez, és már jóval több a túlsúllyal küszködő, mint korábban. A legtöbben még mindig a legnépszerűbb fogyókúrákkal szeretnének lefogyni, ezek a ketogén és a low carb étrendek.

Brunner Mónika

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Müllerné Takács Viktória dietetikus lapunknak elmondta, hogy a járvány kezdete óta, a tavalyi évben még nem történt jelentős változás az egészséges életmód területén. Azonban mostanra már egyre több azoknak a száma, akik újabbnál újabb fogyókúrákat kezdenek el, hogy visszanyerjék az alakjukat. Leáldozóban van a kilencvennapos, szétválasztó fogyókúra, a káposztaleves, a tojáskúra alapú diéták, és továbbra is a ketogén és a low carb diétára esküsznek a fogyni vágyók.

A mostani időszakra jellemző, hogy a tavaszi, nyári esküvők miatt is beindult a fogyási vágy. A menyasszonyok, az örömszülők, de még maga a násznép is szeretné formába hozni magát a nagy napra.

– Megnőtt azoknak a hölgyeknek is a száma, akik már minden diétát kipróbáltak, de nem tudnak lefogyni. Ennek hátterében gyakran hormonzavar, inzulinrezisztencia, pajzsmirigybetegségek állnak. Nőknél a klimax is visszafogja a fogyás ütemét, és a változókorban már az nagy siker, ha havonta két kilót tudnak fogyni. Amikor ezek az okok kiderülnek, lehet egy speciális irányba terelni a diétát.

– Érdemes emellett tudni, hogy fogyókúrában a kalóriaszámolós módszer hamis irányvonal, hiszen nem mindegy, hogy az adott napi kalória miből tevődik össze, fehérje, szénhidrát, vagy zsír alapú-e. Az emberek talán mostanra kezdik észrevenni, hogy anyagi befektetés nélkül nem lehet lefogyni. Hajlandóak több pénzt áldozni az egészséges táplálkozásra, hiszen fehér kenyérrel, krumplival, rizzsel, tésztával, olcsó parizerrel továbbra sem lehet eredményeket elérni – mondta a szakember.

Müllerné Takács Viktória hozzátette, hogy a diéták során általában a második, harmadik hét a vízválasztó, amikor a kezdeti lelkesedés elillan, és hiányoznak az eddig megszokott ízek, ételek. Éhségérzetek is jelentkezhetnek, a fogyókúrázó egyre nehezebben tud ellenállni a csábításnak, hallgat a családjára, és belekóstol néhány otthoni finomságba. A magyarokra sajnos jellemző az ünnepek alkalmával a hedonista magatartás. Mindent megesznek, amit eléjük tesznek, így ezek a napok is igazán nagy kihívás elé állítják a fogyni vágyókat.

Azért a gyors fogyásnak is megvannak a veszélyei. Ami lemegy, az vissza is jön, és kialakul a jojó-effektus. Egy jól működő, egészséges anyagcseréjű és hormonrendszerű egyén esetében hetente fél-egy kiló fogyás ajánlott, de ha egészségügyi problémája van, akkor ez változhat. Egy év alatt, hetente egy kilós súlyvesztéssel az összesen ötvenkét kiló fogyás nem tartható, mert mindig, minden hosszútávú fogyókúránál van stagnálási időszak, periodikusan. Átlagosan évente harmincöt, maximum negyven kilót lehet egészségesen fogyni.

A koronavírus-járványban a testmozgás továbbra is ajánlott. Szerencsére egyre több embernek van otthon edzőgépe, amelyeket érdemes előszedni, leporolni. Jön a jó idő, a biciklizés, futás szintén ajánlott. A nagyobb súlytöbblettel rendelkezők számára pedig a séta. Rengeteg edző tart online edzéseket amelyekhez szintén lehet csatlakozni.

A hölgyek, az urak és a hiúság

Müllerné Takács Viktória dietetikus elmondta, hogy a nők már egyre kevésbé szeretnének hasonlítani a nádszálvékony modellekre. Elindult a trend, hogy annál kicsivel izmosabbak szeretnének lenni, formálódni, feszesedni. A férfiak kevésbé hiúak, ők gyakran kilóban gondolkodnak, náluk általában nincs egy népszerű, ideális testkép, csupán fogyni, és formálódni szeretnének. Köztük is vannak, akik vékonyabbak, izmosabbak, fittebbek szeretnének lenni, de olyanok is, akiknek csak az a céljuk, hogy helyreálljon a vércukorszintjük, normalizálódjon a vérnyomásuk. A fogyókúrák során azt is érdemes figyelembe venni, hogy kezeljék rugalmasan a kitűzött célt.

Borítóképünk: A diéta, a testmozgás továbbra is elengedhetetlen, ahogy sajnos már a maszk is (illusztráció)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában