murgai faluvédő egyesület

2021.04.28. 15:30

Egy fecske nem csinál nyarat, de tíz már igen

Vizin Balázs

Fotó: Makovics Kornél

Egy fecske nem csinál nyarat, tartja a mondás és a „Tíz fecske” Faluvédő Egyesület mottója. A szervezet tavaly év végén alakult, azzal a céllal, hogy a helyben fellelhető természeti, épített és kulturális értékeket megmentsék, továbbörökítsék.

– Tizenegy éve költöztünk ide a feleségemmel, megragadott minket ez a csodás környezet, miliő, ami Murgát jellemzi – mondta Ágoston-Papp Gábor az egyesület elnökségi tagja. – Többször is megfogalmazódott bennünk az, hogy a településnek fejlődésre van szüksége, és mi tenni szeretnénk ezért. Szimbolikus a névválasztás, hiszen a fecske szó a természet közelségét sugallja, a tíz, mint szám, pedig az alapító tagok létszámát jelenti.

Idén januárban kezdte meg munkáját a civil szervezet, az értékőrzés mellett fontosnak tartják a kulturális és a közösségi élet kiépítését. Szoros kapcsolatot ápolnak a falu önkormányzatával és igyekeznek jó viszonyt kialakítani a helyiekkel. – Magyarország egyik legveszélyeztetettebb települése Murga, a demográfiai mutatók alapján, szervezetünk kötelességének érzi, hogy tegyen ez ellen. Széles körben próbálunk kezdeményezéseket folytatni, amik mind a falu fejlődést szolgálják – emelte ki Gábor.

Ágoston-Papp Gábor műfészket helyez ki Fotó: Makovics Kornél

Az egyik ilyen akció a faluban zajló fecskefészkek kihelyezése volt. A szervezet a vegyszeres szúnyogirtás helyett természetes folyamatok mentén csökkentené a szúnyogok számát, több fecske idecsábításával. A tagok műfészkeket készítettek, szétosztották a falubeliek közt, akik szívesen kihelyezték ezeket a saját házukra. Denevérodúkat is készítettek, hasonló céllal, ezek három háznál találhatók meg a községben. A kezdeményezések mellett igyekeznek megkönnyíteni az önkormányzat feladatait is, jelenleg a település honlapjának rendbetételében segédkeznek. Terveik közt szerepel a Murgán keresztül folyó patak környezetének rendbetétele, programok és közösségépítő rendezvények szervezése is. Igyekeznek megismertetni magukat az itt élőkkel, ugyanakkor a lokális hatáskört túllépve, a környező civil szervezetekkel összefonódva képzelik el a jövőt.

– Murga egy gyönyörű kis település – folytatta Gábor –, a mi feladatunk pedig az, hogy a közösséggel karöltve megtöltsük élettel és pezsgéssel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában