a bőr nem felejt

2021.05.09. 13:00

Néhány dolog, amit jó tudni a melanomáról

Tolnai Népújság

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A rosszindulatú bőrdaganatok gyakorisága az elmúlt években rohamosan nő, amiben jelentős szerepet játszik a fokozott UV-sugárzás, a megváltozott környezeti hatások, az életmód, valamint az átalakuló nyaralási szokások. A melanoma az egyik legagresszívebb az összes daganattípus közül, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése.

Nagyon fontos, hogy már a legapróbb bőrelváltozáskor felkeressük a szakorvost, hiszen a korai stádiumban diagnosztizált melanoma nagy eséllyel gyógyítható. Mint a legtöbb betegségnél, a bőrráknál sem lehet elégszer hangsúlyozni a megelőzés fontosságát, ezért fordítsunk fokozott figyelmet a megfelelő fényvédelemre és a napozásra vonatkozó szabályok betartására, a szolárium kerülésére és a rendszeres szűrővizsgálatra – mondta Dr. Preisz Klaudia bőrgyógyász szakorvos.

Sajnos kevesen tudják, hogy ha az évek során többször leégtünk, esetleg hólyagok is kialakultak a bőrégés helyén, abban az esetben nagyobb az esély az elváltozásra. A bőr látszólag meggyógyul ugyan, de az ártalmak összeadódnak. A betegség kialakulhat már meglévő anyajegyből, de nagyobb százalékban anyajegymentes bőrfelszínen, azaz az ép bőrön jelenik meg.

A szűrővizsgálatot dermato- sz­­kóppal vagy videodermato- szkóppal végzik. Utóbbi felnagyítja az anyajegyek képét és lefényképezhető, a legteljesebb részletességgel rögzíthető a bőr állapota, a teljes test területén, feltérképezve a meglévő anyajegyek helyét és nagyságát. A gyanús bőrképletekről nagy felbontású felvételeket készítenek, amelyeket számítógép elemez, rögzít, hogy egy későbbi állapottal bármikor összehasonlítható legyen.

Rizikófaktorok

Hazánkban évente több mint 2000 új betegnél diagnosztizálják a melanomát. Szomorú tény, hogy évente félezer körül van azok száma, akik túl későn fordulnak orvoshoz, és már nem lehet megmenteni őket. Akiknek a családjában előfordult a betegség, azok még jobban vigyázzanak magukra és járjanak rendszeresen szűrővizsgálatra! A rizikót fokozza a bőrtípus: különösen veszélyeztetettek, akiknek világos a bőrük és a hajuk, illetve akiknek vörös a hajuk és szeplősek.

Borítóképen: Erős nagyítóval vizsgálja a bőrt az orvos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában