sörteszt

2021.06.07. 10:30

Újabb kísérletezés – újabb pozitív eredménnyel

Fekete Dávid

A Brew Your Mind szekszárdi sörfőzdétől már megannyi IPA sört kóstoltunk, s mint általában, a sok sör sokféle véleményt kreált.

Elsődlegesen a minduntalan visszatérő alapíz volt kifogásolható, egy idő után bizony eléggé unalmassá váltak emiatt a sörök. A Human Experiment széria egy korábbi darabja is terítékre került már korábban, most a tizenhatos kísérleti példány mutatta meg magát.

A sör küllemre kellemes, nem riasztó: sűrű, papaya szín, telt, fehér habkoronával. Külsőre eddig sem volt ok a panaszra, az általában az illatoknál kezdődött. Ebben az esetben itt sincs probléma, kellemes, citrusos, ipás illatot kapunk. Az első korty előtt már látjuk, hogy ez bizony tényleg anyagból készült, nehézkesen mozog a pohárban. Aztán a kortyban mindezt megértjük: rettenetesen tömény sörről van szó. Ami állagát illeti, s ami valamelyest elvész az ízben – ez pedig piros pont. Nem tolakszik, nem ver torkon. Édeskés, ugyanakkor savanykás, gyümölcsös, ugyanakkor keserű. A balansz csaknem tökéletes. Egyedül megint az a fránya alkohol az, ami kilóg. Miután elmúlik az ízorgia, lassan lecseng a keserűség is, jön az égető, szezgőzös kellemetlenkedés. Ami nem csoda, hiszen 8,8 százalékos sörről van szó.

Összességében tehát jól sikerült kísérlet lett ez. Érett, összecsiszolódott ízvilág, némileg kilógó alkoholossággal, meg talán egy kissé lagymatag szénsavassággal. A zabpehely megadja az alapot, a komlók jól egészítik ki egymást, és végezetül azért elismerendő, hogy ezt a nagyon magas százalékot elég jól sikerült eldugni a sörben. Ha nem is tökéletesen, de ez mindenképp kiemelendő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában