Aranylakodalmasok

2021.07.15. 07:00

Nyolc igen ötven éve és most: négy pár újította meg fogadalmát

Aranylakodalmasok. Négy házaspár újította meg házassági fogadalmát a múlt hét végén Szekszárdon, a belvárosi templomban. A szertartást Petkó Tamás plébános vezette.

Wessely Gábor

Fotó: A szerző felvétele

Négy pár: Mercz Mihály és felesége, Mária, Petrits József és Éva, Schubert Péter és Judit, dr. Szakmáry András és Kamilla. Mi a közös bennük? Az, hogy ötven éve mondták ki a boldogító igent. Aranylakodalmasok.

Házassági fogadalmukat a hét végén újították meg Szekszárdon, a belvárosi templomban. A szertartást Petkó Tamás plébános vezette, két helyi káplán – Fekete Zoltán és Kárász Gábor –, valamint a pécsi püspökség irodaigazgatója, Szép Attila közreműködésével.

A hetvenes éveikben járó jubilánsok életútját bemutatni egy újságcikkben lehetetlen. Viszont egy-két emlékezetes epizód – jó is, rossz is – megemlíthető közös évtizedeikből. Ha úgy tetszik: tanulságul. Senkit nem hordoz tenyerén a sors, minden sikerért meg kell dolgozni. Ám a hit sokat segít.

Mercz Mihály könyvelőként dolgozott, felesége adminisztrátor volt nyugdíjazásáig. Mindketten szegény családból származtak, ebből adódóan jól be tudták osztani a pénzt, nem költekeztek. Egyetértésben, egy irányba húzták a szekeret. Boltot is működtettek Szekszárdon (a Bartina ABC-t) és szőlészkedtek is. Semmi sem ment simán, de az emberséges hozzáállás, az emberi hang megtalálása mindig átlendítette őket a problémás helyzeteken. Erős a hitük, többször jártak hosszú zarándokutakon, például Csíksomlyón, Lourdes-ban és Fatimában. Két gyerekük és négy unokájuk van.

Schubert Péter pályáját mérnökként kezdte. Élete egyik legmegrázóbb felismerése volt, amikor rádöbbent, hogy nem ez az ő útja, és 26 évesen újrakezdett mindent a Szekszárdi Nyomdában, egy ismeretlen közegben, de nagy elszántsággal. Ma országos hírű tipográfus. Felesége a nyugdíjazásáig szaktanárként dolgozott. Mélypontként a gerincproblémáját említi. Attól félt, hogy nem tudja majd felemelni az unokáit. Megműtötték, sokat küzdött azért, hogy helyrejöjjön, de megérte. Van kiket emelgetnie. Eddig 13 unokájuk született, s hamarosan érkezik a tizennegyedik.

Petrits József ismert mézeskalácsos dinasztiába született, de látva apja küszködéseit az előző rendszerben – amikor a maszekok épp csak megtűrt személyeknek számítottak –, kérdésessé vált, hogy folytatja-e az ipart. Jó ideig sportvezetői állása mellett segédkezett csak a műhelyben. Aztán jött a rendszerváltás, s megbeszélte a két fiával a továbbiakat. Még a nagyobb is csak másodikos gimnazista volt, de úgy tűnt, hogy lesz kedvük a mézeskalácsos és a gyertyaöntő mesterség továbbviteléhez. Ennek tudatában vágott bele az új idők vállalkozásába. A ’90-es évek eleje volt a legkeservesebb időszak, főleg a feleség számára, aki ellátta az anyai, a háziasszonyi teendőket, dolgozott pedagógusként, és még a műhelymunkába is besegített. Mára messze földön ismert kézműves kis­üzemet működtetnek, a 2003-ban megnyitott mézeskalácsos múzeumuk pedig idegenforgalmi nevezetesség.

Dr. Szakmáry András állatorvos, a felesége fogorvos. Simontornyán élnek, de még Tolnanémediben laktak fiatal házasokként, amikor nagy csapás érte őket: házuk félig leégett. Mínusz húsz fok is volt azokban a napokban, 1983-ban, és az egyik gyerekük agyhártyagyulladással feküdt a kórházban. Ablakok nélküli házban kellett átvészelniük néhány napot, ebédet az olajkályhán főztek. Sok segítséget kaptak a helybeliektől. Talpra álltak, praktizáltak. Ma már öt unokájuk van. Aktív tagjai – mint a többi pár is – a Házas Hétvége katolikus lelkiségi mozgalomnak.

Magyarországra 1983-ban érkezett a Házas Hétvége

Sok katolikus pár vesz részt a Házas Hétvége lelkiségi mozgalomban. Találkoznak, előadásokat, megtéréstörténeteket hallgathatnak meg, kiscsoportos foglalkozásokat tartanak, és párosával is megbeszélik azokat a dolgokat, amelyek a kettőjük kapcsolatát érintik. Az újaknak egy pap és néhány régebben bekapcsolódott pár vezeti a péntektől vasárnapig tartó programot. A résztvevők között barátságok alakulnak ki, gyakran családostól, gyerekestől összejárnak. Az alapötlet egy spanyol paptól, Gabriel Calvótól származik, aki 1952-ben Barcelonában házassági szemináriumot tartott. Dél-Amerikán keresztül jutott el az USA-ba, az 1970-es években. Ott egy jezsuita szerzetes, Charles A. Gallagher fejlesztette tovább. Európába, Belgiumon keresztül jutott vissza. Magyarországon 1983-ban tartottak először Házas Hétvége programot NDK-s és osztrák házaspárok, valamint papok közreműködésével.

Borítóképen: Petkó Tamás plébános előtt a négy jubiláló házaspár, mögöttük a rokonok, barátok sokasága a templomban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában