befőzés

2021.08.11. 16:30

Érdemes időt szánni a paradicsom tartósítására

TEOL (Forrás: Mindmegette)

20200911 Békéscsaba Paradicsomlé főzés szlovák klub tagjaival. Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Forrás: MW

Fotó: Imre György

Hogy miért érdemes otthon szöszmötölni a paradicsom tartósításával? Mert olcsóbb, főleg, ha a paradicsomot mi magunk termeljük meg, és mert a saját kezünk munkáját élvezhetjük minden alkalommal, amikor felbontunk egy üveget. Készíthetünk paradicsomlevet, paradicsompürét, darabos paradicsomot.

Passzírozás: a paradicsom passzírozása lehetséges kézi passzírozóval, de ezzel időigényes a munka, ráadásul általában fröcskölnek, koszolnak is. Szinte minden típusú húsdarálóhoz kapható passzírozó betét is, ezekkel akár óránként 50–100 kilogramm paradicsomot is le lehet passzírozni.

Szárazdunszt: a szárazdunszttal kapcsolatban két fontos tudnivaló van. Az egyik, hogy a befőzendő anyagot forrón kell az üvegbe tölteni. Mialatt az üvegeket töltögetjük, hagyjuk a paradicsomot alacsony fokozaton forrni. Az üvegeket jól le kell zárni, meg is lehet fordítani, de nem muszáj.

A szárazdunszthoz az üvegeket pokrócba kell bugyolálni, és ebben kihűteni. A pokrócot tehetjük kosarakba is, így könnyebb a mozgatásuk. Figyeljünk arra is, hogy az üvegek teljesen tiszták, csíramentesek legyenek.

Paradicsomlé: ez a legegyszerűbb, hiszen csak át kell törni, passzírozni a megmosott, lecsumázott nyers paradicsomot. A levet 15 percig forraljuk, majd előmelegített üvegekbe töltjük, lekötjük, szárazon kidunsztoljuk.

Darabolt paradicsom: vegyünk 5 kiló érett paradicsomot, mossuk meg, szedjük le a szárát és a zöld részeket, majd tördeljük, vágjuk darabokra. Főzzük 20 percig, forrón töltsük üvegekbe, majd szárazon dunsztoljuk ki.

Borítókép: A befőzésnek nem kell magányos hobbinak lennie, kalákában is végezhetjük

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában