interjú Csóka Ferenccel

2021.09.26. 15:15

Apja gyümölcsösében játszva gyakran talált középkori dénárt

A tolnai megyeszékhely adott otthont nemrégiben a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete országos találkozójának. Mintegy száz gyűjtő érkezett, közülük néhányan a határainkon túlról. Az egyesület elnöke, Csóka Ferenc interjút adott lapunknak.

Wessely Gábor

Fotó: A szerző felvétele

Mekkora az éremgyűjtők magyarországi tábora, s ön mióta tagja, mióta elnöke az egyesületnek?

– Már 14 évesen, 1980-ban csatlakoztam a városom, Esztergom éremgyűjtőihez – mondja Csóka Ferenc, a Magyar Éremgyűjtők Egyesületének elnöke, aki a szervezet országos találkozójára érkezett Szekszárdra. – Apám és nagyapám is éremgyűjtő volt, de ennek csak akkor van jelentősége, ha a gyerekben is él a szenvedély. Bennem élt, mert Esztergomban és környékén rengeteg régi pénzt rejtett a föld. A múzeum már nem is kérte a silányabbakat, úgyhogy bevitték az emberek az óra-ékszer boltokba, vagy eladták a gyűjtőknek. Voltak persze figyelemre méltó leletek is, például 1973-ban, amikor több mint 480 tallért találtak az 1680-as évekből. De Árpád kori pénzek is előkerültek szép számmal. Apám gyümölcsösében gyakran bukkantam gyerekkoromban, játszadozva, a homokos talajban középkori dénárokra. Talán ez adta az indíttatást. Az esztergomi csoport titkárának 1993-ban választottak meg, országos elnökké pedig 2018-ban. Ez egy nagy, közel kétezer tagot számláló szervezet, 42 városi csoporttal.

Ön mit gyűjt? Mert mindent, gondolom, nem lehet…

– Érdemes behatárolni a gyűjtési területet. Én elsősorban kelta és római kori érmékkel, középkori pénzekkel és kitüntetésekkel foglalkozom. Utóbbival elég széles tartományban, Ferenc Józseftől napjainkig.

Hogyan lehet ismereteket szerezni arról, hogy mi, micsoda és mennyit ér? Vannak szakkönyvek, katalógusok?

– A rendszerváltás előtt magyar nyelven nemigen voltak használható kiadványok. Külföldről kellett behozni, fénymásolni. Ma már a katalógusellátottság nagyon jó, az internet korában meg lapozgatnunk sem kell. Felrakunk egy éremképet, és megkapjuk a választ, mi ez és mikori.

Mennyi idő alatt válhat valaki megfelelő tudással rendelkező éremgyűjtővé?

– A numizmatika a történelem segédtudománya. Felszínesen foglalkozni vele nem érdemes. Ám ha valaki szenvedélyesen szereti, akár néhány hét alatt beletanulhat, alapszinten. S aztán folyamatosan bővíteni kell a tudást.

Fontos a személyes kapcsolattartás, az egyesületi összejövetel? Nem elég netes fórumokon megrendelni a régi és új érmeket, pénzeket, plaketteket?

– Kellenek az összejövetelek. Ez a pandémia idején is bebizonyosodott. Nem tudtak az emberek találkozni, csereberélni, vásárolni, ezért feszültté, idegessé váltak. Sokaknál akkumulálódott kisebb-nagyobb pénzösszeg, amit el akartak költeni, befektetni „bármibe”, s ennek árfelhajtó szerepe volt. Drágultak az érmek is.

Ki adja ki ezeket? A nemzeti bank?

– A Magyar Nemzeti Bank a forgalmi pénzeken kívül minden évben kiad emlékpénzeket is. Ezeken is van ráírt címlet, például kétezer forintos réz vagy tízezer forintos ezüst veret, de ezeket nem érdemes elkölteni a boltban, mert folyamatosan emelkedik az értékük. Az első ilyen sorozat 1949-ben jelent meg: a Petőfi-ötforintos, a Széchenyi-tízforintos és a Táncsics-húszforintos. Aztán egy kis szünet következett, majd 1967-ben kiadták a Kodály-sort, utána a Semmelweis-sort, és így tovább. Egyesületünk is bocsát ki emlékérmeket, az első, az 1970-es debreceni vándorgyűlés óta rendszeresen. Az idei vándorgyűlésünk Sopronban lesz, most egy soproni érem születik.

Drága kedvtelés ez a hobbi?

– Az éves tagdíj tízezer forint, melyből a helyi csoport visszakap négyezret, csapatépítésre. Kapnak a tagok szaklapokat és más kiadványokat is a tagdíj fejében. Ugyanakkor a működéshez és az ilyen nagyobb rendezvények szervezéséhez, mint amilyen ez az országos találkozó, nem árt támogatókat szerezni. Itt úgy tudom a Jakó Kft. a főszponzor.

Érkeztek külföldiek is. Határokon átnyúló a gyűjtőtábor?

– Abszolút! Összeköt bennünket a közös történelmünk. Szekszárdra főleg délről, Szerbiából és Horvátországból jönnek, nekünk, esztergomiaknak pedig a szlovákokkal, csehekkel és lengyelekkel van szoros, régi kapcsolatunk. A V4-ekről még csak álmodoztak a politikusok, mikor az éremgyűjtők már megvalósították ezt az összefogást.

Éremművészet

Az Éremkedvelők Egyesülete 1905-ben jött létre Budapesten. A II. világháborút követően, hosszú kihagyás után, 1969-ben alapították az utódszervezetet, a Magyar Éremgyűjtők Egyesületét. Ennek jelenleg 42 helyi csoportja van. A szekszárdi csoport 1984 óta működik. Elnöke a tolnai Király József, titkára a bonyhádi Szőts Tihamér. Az országos elnök 2018 óta az esztergomi Csóka Ferenc. Neki már az apja és a nagyapja is éremgyűjtő volt. Foglalkozását tekintve agrárvállalkozó, aki főleg szálas takarmányt termel. Lovardák és a komáromi lovas színház beszállítója. Menedzseralkat, fontosnak tartja az összefogást, a csapatépítést az éremgyűjtők körében is. A szekszárdiaknak a közeli egyesületekkel való kapcsolatépítést ajánlja: pécsiekkel, kaposváriakkal, dunaújvárosiakkal. Büszke arra, hogy egy olyan egyesületet vezethet, melynek egykor tagja volt Kupa Mihály és Antall József is. Sok változás történt az elmúlt évtizedek során: a numizmatika a történelem segédtudományává, az éremművészet a képzőművészet önálló ágává vált.

Borítókép: Csóka Ferenc nyitotta meg az éremgyűjtők szekszárdi találkozóját

https://www.teol.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/eremgyujtok-randevuztak-babits-varosaban-4001270/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában