szponzorált tartalom

2021.10.01. 10:50

7 tünet, amiből már a teszt előtt sejtheted, hogy bővül a család

Habár a terhesség megállapítása csakis ultrahangos vizsgálat és terhességi teszt segítségével sikerülhet, mégis érdemes odafigyelni a korai tünetekre is. Így garantáltan időben és a megfelelő módon készülhetsz az új jövevény megérkezésére. De milyen konkrét jelei is vannak a terhességnek? Alábbi cikkünkből megtudhatod!

Stressed young woman in bathroom

Fotó: MW

Mely tünetek gyakoriak a terhesség korai szakaszában?

Íme 7 kifejezetten gyakran előforduló panasz:

Reggeli rosszullét és hányinger

Általában a terhesség 4-6. hetében szoktak jelentkezni a kellemetlen reggeli panaszok. Azonban az éjszakai vagy hajnali órákban is felléphetnek az émelygéssel, hányással vagy akár hasmenéssel is járó tünetek. Habár ezen panaszok pontos okai nehezen meghatározhatók, nagy valószínűséggel a hormonális változások állhatnak a háttérben.

Mit tehetsz az enyhítése érdekében?

  • Fogyassz rostban gazdag, könnyen emészthető fogásokat!
  • Ébredéskor egyél pár falat sós kekszet!
  • Figyelj oda a megfelelő hidratációra
  • Magasabb testhőmérséklet

    Ha az utóbbi napokban vagy hetekben a testhőmérsékleted melegebbnek érzed az átlagosnál, az a terhesség egyik első jele is lehet. Ugyanis a terhesség különböző szakaszai egy kicsit mindig megnövelhetik a hőmérsékleted. Így gyakoribbak lehetnek az éjszakai izzadások és a spontánnak tűnő verejtékezések is.

    Magasabb szívverés

    Kb. a 8-10. hét tájékán tapasztalható a szaporább szívverés. Ez akár erős szívdobogásérzéssel is társulhat. Ha szívproblémáid vannak vagy túl magasnak érzed a szívverésed, azonnal érdemes felkeresned az orvost. A gyorsabb szívverést szintén a hormonok okozzák. Tehát nem kell megijedni, ha szaporábban ver a szíved, viszont tanácsos 1-2 naponta vérnyomásméréssel megbizonyosodni az egészségügyi állapotodról.

    Szükséges gyógyszert szedni emiatt?

    Általában nem. De biztosat csakis az orvosok tudnak mondani, ezért először is egy általános vizsgálattal tanácsos kezdeni, ahol egy EKG-tesztre is sor kerül.

    Fáradékonyság

    Hamarabb kimerülsz a házimunka vagy az edzések során? Ha igen, ajánlott egy terhességi teszt beszerzésével kideríteni, hogy okozhatja-e terhesség az utóbbi időkben tapasztalható fáradékonyságot. Ugyanis a várandósság következtében növekszik a progeszteron szint, amely aluszékonysághoz vezethet.

    TIPP: Ha a terhesség alatt fáradt vagy, ne erőltesd a dolgokat. Inkább pihenj egy nagyot kényelmesen, hogy mindkettőtök egészsége rendben legyen.

    Hangulatingadozások

    Amikor a terhesség miatt a pesztrogén- és az ösztrogénszint egyaránt megemelkedik, jelentősen megváltozhat a mindennapi hangulatod. Ilyenkor a szokásosnál hevesebb érzelmi reakciókat adhatsz, illetve gyakori lehet a szorongás a depresszió is. Persze ennek az ellentéte is előfordulhat, és sokkal vidámabbnak is érezheted magad a babát várva.

    Kimaradt menstruáció

    Ha kimaradt vagy jelentősen késik a menstruáció, szinte mindenki rögtön a terhességre gondol. Ez nem véletlen, hiszen a menzesz kimaradása az első jel, amit a legtöbben észrevesznek, ha új jövevény érkezik a családba.

    Mindig terhességet jelent?

    Nem. Ez csupán egyetlen tünet a sok közül. Így a menstruáció késését vagy elmaradását akár pajzsmirigy betegség is okozhatja.

    Érzékenyebb szaglás

    Végül következzen az egyik leggyakoribb tünet a várandósok körében. Ha az ételek illatára jobban felkapod a fejed, mint eddig, már most ajánlott terhességi teszttel ellenőrizni a dolgokat. A kiélezett szaglás persze kétélű lehet, ezért az idáig kedvelt illatok mostantól akár visszataszító érzést is kiválthatnak belőled. Így ne lepődj meg, ha egyes ételeket jobban, más fogásokat pedig kevésbé kívánsz a várandósság folyamán.

    A fent említett tünetek mind-mind a várandósság jelei. Persze egy-egy tünet teljesen más okból kifolyólag is jelentkezhet, viszont ha több panasz is mostanában lépett fel, érdemes terhességre gyanakodni. Ha ki szeretnéd deríteni az igazságot, bizonyosodj meg egy gyorsan elvégezhető terhességi teszt használatával a várandósságról!

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában