Az állatorvos válaszol

2021.10.21. 12:15

Ha ezeket a tüneteket észleli kedvencén, rögtön vigye orvoshoz!

Veszélyesek-e a rágcsálóirtó szerek a kedvenceinkre? Dr. Jakab Ferenc állatorvost kérdeztük.

B. M.

Forrás: Shutterstock

Az ősz beálltával, mivel a mezőről betakarítják a gabonaféléket, a rágcsálók az ember lakta területeken keresik táplálékukat. Az éléskamrák is dúsabbá válnak ilyenkor, ami vonzza ezeket a kártevőknek tekintett állatokat. Az ember nyilván azonnal hadat indít a betolakodók ellen, azonban az egér- és patkányirtásra használt mérgeket a kutyák, macskák is szívesen elfogyasztják. Nem feltétlenül azért, mert éhesek, hanem azért, mert ezeknek a szagát, ízét kedvelik, akárcsak a célállatok – mondta megkeresésünkre dr. Jakab Ferenc állatorvos, a szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő (+36-30/937-1906) tulajdonosa.

Hozzátette, hogy a hatóanyag, a véralvadásgátló hatású warfarin vagy kumarin (amelyet embereknél trombózis és embólia megelőzésére gyógyszerként használnak), a patkányméregben nagy koncentrációban van jelen. Hatására a vér alvadási képessége csökken és a vérerek fala törékennyé válik, így az állatok a legkisebb sérülés helyén is megállíthatatlanul véreznek. Sajnos a tünetek csak körülbelül két-három nappal a méreg felvétele után jelentkeznek, ezért ekkor már késő hánytatni, például hashajtóval, tej­itatással próbálkozni, csak a hatástani antidótum (K vitamin) segíthet, elsősorban injekciós formában.

Az állat gazdája által felismerhető tünetek: gyengeség, bágyadtság, étvágytalanság, súlyos esetben látható vérzések. Sajnos belső vérzések is lehetnek, amit a gazda nem vesz észre, ezért ilyen esetben az állatorvosi vizsgálat és kezelés életmentő lehet.

Borítóképünk illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában