A sporttal jobbá válik az életünk

Dr. Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportügyekért felelős államtitkára volt vendége, előadója szerdán délután Szekszárdon a vármegyeháza dísztermében tartott fórumnak, melynek témája a sport volt.

Szepesi László

A Sportegyesületek Országos Szövetsége „Sportoló Nemzet 2024” címmel szakmai országjárást indított. A cél, hogy a lehető legtöbben megismerjék a sport területén az elmúlt 14 esztendőben elért eredményeket, megbeszélhessék a feladatokat. Szekszárd volt az első állomása a programsorozatnak.

sportoló-nemzet
Süli János, dr. Schmidt Ádám és Orbán Attila a Sportoló Nemzet 2024 Program fórumán Fotó: Makovics Kornél 

A fórum kezdetén Orbán Attila, Tolna Vármegye Közgyűlése alelnökének köszöntője után Süli János országgyűlési képviselő beszélt az utóbbi évek sporttal kapcsolatos beruházásairól, az elért nagyszerű eredményekről, s arról, hogy fontos mind a versenysport, mind a tömegsport fejlesztése.

Schmidt Ádám államtitkár, mielőtt megkezdte szakmai beszámolóját, odalépett a hallgatóság közt ülő Kovács Antalhoz, akinek egy nappal korábban volt a születésnapja, s öleléssel, meg egy palack borral köszöntötte az olimpiai- és világbajnok cselgáncsozót, az Atomerőmű SE elnökét, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatóját.

Hatalmasat fejlődött a sport infrastruktúra

A kedves, rövid, privát programot követően a mikrofonhoz lépett, s vetített képekkel illusztrált tájékoztatójában számot adott arról, miként alakult a hazai sportélet az utóbbi 14 esztendő során. Beszédes számokkal kezdte, 2010-ben sportcélokra 17,8 milliárd forintot fordítottak, idén ennek majd tízszerese, 172,4 milliárd a program. Elmondta, az elmúlt 14 évben hatalmasat fejlődött a sport infrastruktúra, nemcsak sportcsarnokok, stadionok épültek, hanem számtalan tornaterem, tanuszoda, tanterem, hogy a fiatalok mozgásigényét maximálisan ki tudják elégíteni. Bevezették a mindennapos testnevelést, segítendő, hogy valóban sportnemzetté váljunk. Többek között megemlítette azt is, hogy nagyon sok alkalommal Magyarország rendezte a legrangosabb nemzetközi sportversenyeket, vendégül látva, megismertetve a hazai sportszerető közönséggel a világ legjobbjait. 

Elindították a Sportoló Nemzet Programot 

A hazai versenysportról elmondta, ma már közel 600 ezer igazolt sportolója van az országnak, de hasonlóan fontos feladat a közösségi sport fejlesztése, ezért tavaly ősszel elindították a Sportoló Nemzet Programot, biztatva az egyesületeket, hogy megnyitva kapuikat a lakosság is sportolhasson.

Említette, a technika fejlődik, a mesterséges intelligencia megjelent a versenysportokban is, ott egyebek közt biztonságosabbá teszi az eredmények megállapítását. Ugyanakkor szólt arról is, hogy véleménye szerint nagy veszélyt jelentenek az úgynevezett e-sportok, s hogy folyik némi küzdelem azokért a fiatalokért, akik az új technikai eszközöktől rabul ejtve eltávolodnak a testmozgást is igénylő valódi sporttól.

Beszélt a sport és egészség kapcsolatáról, ugyanis a Sportoló Nemzet Program az utóbbi érdekében is szólít kortól, nemtől függetlenül mindenkit, hogy tegye élete részévé a sportot. A versenyeken egyre szebb eredményeket érnek el a magyarok, a tömegsportot illetően viszont van lemaradás. Ebben is fel kell zárkózni, hogy olyan nemzet legyünk, ahol a lakosság egyre nagyobb része érzi, tudja, hogy sporttal jobbá válik az életünk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában