Egészség

2021.11.30. 14:00

Kevés káposztát fogyasztunk, pedig igazi őszi vitaminbomba

A szervezetre gyakorolt számos pozitív hatásán kívül, mellette szól, hogy nagyon változatosan elkészíthető: leves, főétel és köret is készülhet belőle. A káposzta.

Farkas Eszter

20211125 Szekszárd Káposzta illusztrációs fotó a szekszárdi Tesco áruházból. Fotó: Makovics Kornél MK Tolnai Népújság

Fotó: Makovics Kornél

Nem kap kellő figyelmet a gazdag tápanyag tartalmú növény, a káposzta. Sokan azt hihetik, hogy a salátával rokonok, de valójában a Brassica vagyis a „káposzta nemzetség”-be tartozik, amibe a karfiolt és a brokkolit is soroljuk. Szerte a világon különlegesebbnél-különlegesebb ételeket készítenek belőle.

Itt van például a kimcshi, a koreai konyhaművészet egyik legismertebb étele, a koreai étkezés elengedhetetlen része, aminek legfontosabb összetevője a kínai kel. Az erjesztéssel készült eleség több száz fajtája létezik és más ételek alapját is képezheti, például készítenek belőle levest és sült egytálételt is. A kimcshit a világ egyik legegészségesebb ételének tartják a dietetikusok.

Hogy ne menjünk olyan nagyon messzire, szomszédaink nagy kedvence a kripce, ami tulajdonképpen a káposztás tészta. Ezt a tradicionális szlovén eledelt általában házi készítésű tésztából csinálják. A szlovénoknál a káposzta alapélelmiszernek számít. A franciák és a görögök hasonlóan a mi székelykáposztánkhoz, a zöldség levelébe csavarják a darált húst, viszont nem sertést, hanem bárányt használnak.

Az őszi téli időszak a káposztafélék igazi szezonja, vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt érdemes minél többet fogyasztani belőle, van benne B6-, C-, K-vitamin, de vas, magnézium, és kalcium is. Gazdag B6-vitaminban és folsavban, amelyek egyaránt nélkülözhetetlenek a szervezet számára, segítik az energiaszintünk fenntartását és az idegrendszer normál működését.

Immunerősítő, gyulladáscsökkentő, elősegíti a fogyást, de még a gyomorfekélyt is kezeli. Bőrünkre is jó hatást gyakorol antioxidáns tartalmának hála, megelőzi a bőröregedést is. A szervezetre gyakorolt számos pozitív hatásán kívül, mellette szól, hogy nagyon változatosan elkészíthető, leves, főétel és köret is készülhet belőle.

Zöld és lila, sima és kel – sokféle formája és fajtája létezik az egészséges káposztának (Forrás: Shutterstock)

– Nem csak a kertek, de a teraszok és balkonládák dekoratív eleme is színvilágának köszönhetően, sárga, zöld, vörös, de akár ciklámen színekben is pompázhat – mondta el lapunknak Nagy Tibor, szekszárdi kertészeti vezető. – Főleg azért közkedvelt dísznövény, mert gondozása egyszerű, nem fejesedik, kétéves növény és hidegtűrő is. Az utóbbi években sokan választják őszi-téli díszítő növényként a kertjükbe. Legjobban a világos, napos helyeket kedveli. Szintén előnyös tulajdonsága, hogy talaj tekintetében nem válogatós, bármilyen talajban jól érzi magát. Érdemes odafigyelni a rendszeres öntözésére, ugyanis a levelein könnyen megmutatkozik a vízhiány, alsó leveleit ledobja, elkezd felkopaszodni.

Borítóképünkön: A legtöbb üzletben, zöldségesnél nagy a választék a káposztából

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában