Tippek

2022.01.01. 13:00

Mit tegyen, ha harmadik napja másnapos?

A másnaposság nem ritkán eluralkodik – főként a férfi népesség egyedein – újév napján. Íme néhány tipp a Mindmegette.hu honlapról, mitévők legyünk, ha kínoz az émelygés, hányinger, szédülés és hasonlók.

B. M.

Képünk illusztráció.

Először is, meg kell próbálni valóban kialudni a macskajajt, egy hat-nyolc órás alvás már önmagában jelentősen enyhítheti az elfogyasztott szeszes italok okozta panaszokat. Az újabb életmentő segítség: a víz. Mivel az alkohol fokozza a szervezet kiválasztását, ezért az elvesztett folyadékmennyiséget pótolni kell. 

Ébredés után jót tesz a gyomornyugtató gyömbér- vagy bors­mentatea, akár még új év negyedik napján is. A vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag gyümölcs- vagy zöldséglé felgyorsítja az alkohol kiürülését, ám a savanykás citruslevek irritálják az érzékeny gyomrot.

A méz is gyorsítja az alkohol feldolgozását. A mézzel megkent extrudált kenyér és pirítós vagy egy mézes-banános turmix egyaránt rendbe teszi a vércukorszintet. A turmixra szórt zabpehely egyrészt semlegesíti a gyomorban túltengő savakat, másrészt feltölti a kiürült B-vitamin-, kalcium-, magnézium- és vasraktárait. 

A friss hozzávalókból összeállított gyümölcssaláta magas C-vitamin-tartalma révén ártalmatlanítja az italozás következtében keletkezett szabad gyököket, ezenkívül pótolja az ásványi anyagokat, és segíti a májat a méregtelenítésben. A benne található fruktóz hatásos az alkohol lebontásában. 

Egyen sava­nyút, ha nem kívánja az édeset. A pácolt hering, különösen csemegeuborkával párosítva gyorsan pótolja az elektrolitveszteséget, ezenkívül bővelkedik bőr­szépítő, az arcot „kivasaló” cinkben, szelénben és A-vitaminban. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában