Szabadegyetem

2022.02.27. 11:00

Egy belső utazás is egyben: a böjtről hallhattak előadást Szekszárdon

Antal Vali természetgyógyász, fitoterapeuta, táplálkozási tanácsadó Mindent, amit a böjtről tudni kell című előadását tartotta meg szerdán a szekszárdi Babits Mihály Kulturális Központban.

Farkas Eszter

A Szabadegyetem előadásán a különböző böjttípusokról volt szó. Az előadó bemutatta például a szóböjtöt is, melynek lényege, hogy az ebben résztvevők nem kommunikálhatnak semmilyen formában. Ez is egyfajta méregtelenítési forma, derült ki az előadásból. 

– A legfontosabb dolog, hogy minden böjt méregtelenítés is egyben, de nem minden méregtelenítés böjt. Utóbbinak sokkal több jelentése van, mintsem hogy valamit megvonunk magunktól. Különböző típusairól beszélhetünk, vannak időszakos, részleges, és vannak klasszikus böjtök, amelyek hagyományokhoz, kultúrákhoz kapcsolhatók. A különböző típusokon belül is megkülönböztetünk teljes és részleges folyamatot. Léteznek szóböjttáborok, vagy más néven csendtáborok is, ahol elveszik a résztvevők mobiltelefonját, itt az emberek együtt élnek, teszik a mindennapi feladataikat, de olyan formán, hogy nem csak hogy nem szólhatnak egymáshoz, de nem is nézhetnek egymásra. Ez mondhatjuk, hogy egy belső utazás is egyben – mondta el az előadó. 

A szervezetünk magától is tart böjtöt, például amikor betegen úgy érezzük, nem tudunk enni, valójában a szervezet a gyógyulásra koncentrál. A táplálék feldolgozása ugyanis hatalmas energiát von el. A legtöbb vallásnak megvan a maga böjtös alkalma. Nálunk a húsvéti és az adventi böjt a legismertebb. Annak idején húsvétkor léböjt volt, később már csak a húst hagyták el az étkezések során, mostanra pedig már mondhatjuk, hogy teljesen megszelídült felgyorsult életvitelünk hatására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában