Tiszta lappal

2022.03.16. 12:30

A tavaszi nagytakarítás a kertben is esedékes

A tavaszi nagytakarításról általában a régóta esedékes ablaktisztítás, a garázsban felhalmozódott dobozok szortírozása és az alapos portörlés jut eszünkbe, pedig nem szabad megfeledkezni a kertünk felfrissítéséről sem.

Forrás: Lakáskultúra

A tervezés, növényrendelés is esedékes lehet (Fotó: Shutterstock)

A kertrendezés néha végeláthatatlan feladatnak tűnhet, de itt is, mint az élet sok más területén, a legfontosabb a rendszeresség. Ahhoz, hogy „tiszta lappal” induljunk neki a tavasznak, érdemes először az előző évről maradt, elszáradt leveleket és gallyakat összeszedni. Ezt a lépést már csak azért is jó megtenni, mert a tavaszi melegben rothadásnak induló kerti hulladék táptalaja lehet különböző gombáknak, kártevőknek, amelyek később megtámadhatják növényeinket. Az összegyűjtött hulladékot komposztálhatjuk is. 
 

A gyepszellőztetést érdemes az első fűnyírást követően időzíteni, ekkor ugyanis már elég erős a fű gyökere a munkálatokhoz. A folyamat lényege, hogy megszabadítsa a gyepet az elhalt gyökérzettől, így teret szabadítva fel a friss hajtásoknak. Ekkor érdemes gyeptrágyával is támogatni a talaj tápanyagtartalmát, ami még inkább növekedésre serkentheti a növényzetet. Amennyiben szükség van rá, a kikopott foltokat ekkor pótolhatjuk fűmag vetésével, persze csak akkor, ha a fagyok már elmúltak. 
 

Amennyiben szeretnénk saját zöldségeket termeszteni, fontos a talaj fellazítása is, amikor már nem fagyos a föld. Ebben segítségünkre lehet a hagyományos ásó és kapa mellett egy rotációs kapa is, amelyből akár a nagyobb kertekben hasznos benzines, vagy a kisebb konyhakerthez való elektromos változat is elérhető. A talajlazítás során ügyeljünk arra, hogy a gyomokat eltávolítsuk a talajból, ezzel is biztosíthatjuk, hogy a későbbiekben kevesebbet kelljen gyomlálni. A talajlazítás után pedig ne feledkezzünk meg a föld tápanyagtartalmának biztosításáról sem. 
 

Bár az általános tisztítás már sok kártevőtől megszabadíthatja a kertünket, fontos megvizsgálni tüzetesebben a növényeinket, és felkészülni a kártevők elleni védekezésre, permetezésre. És szánjuk ezt az időszakot arra is, hogy megtervezzük, milyen növényeket szeretnénk ültetni, milyen magokat, palántákat fogunk rendelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában