Borverseny

2022.05.10. 14:00

A zsűri kiváló tételek ízlelése után ítélte oda a verseny díjait

Negyvenhárom aranyérmet, ötvenöt ezüstöt és huszonhét bronzot osztottak ki pénteken este a Bátaszéki Térségi Hegyközség borversenyének vacsorával egybekötött ünnepélyes díjátadóján

Mauthner Ilona

Ezúttal is megválasztották Bátaszék Város Borát (Fotó: Makovics Kornél)

Két év kihagyás után rendezték meg ismét a Bátaszéki Térségi Hegyközség tagjainak borversenyét a helyi önkormányzat támogatásával. Fajtánként két bormintával nevezhettek a borászok, így összesen 145 tétel érkezett be, amelyből 40 fehér-, 27 rozé-, a többi pedig vörösbor volt. Balázs István borász, a rendezvény szervezője, s egyben a zsűri elnöke elmondta, 14 okleveles, gyakorlott borbíráló ízlelgette, pontozta a beküldött mintákat, négy bizottságban folyt a munka. 

Húszpontos bírálattal értékelték a borokat, melyek minősége összességében nagyon jó volt, a fajtajelleg érződött, az alkalmazott technológiát a zsűri tagjai azonosították, közölte Balázs István. Összesen 43 aranyérmet – amely a nevezett borok közel harminc százaléka –, 55 ezüstöt és 27 bronzot osztottak ki pénteken este a helyi művelődési házban ünnepélyes keretek között, vacsorával egybekötött díjátadón. 

Érdemes megjegyezni, hogy a szekszárdi borvidékhez tartozó bátaszéki hegyközség nagyobb területű szőlőültetvénnyel rendelkezik, mint a szekszárdi. A helyi Cikádor Borlovagrend tagjai is ismert borászok. Olyan neves borászatoknak van itt szőlőterületük, mint a Takler Pincészet, a Bodri Pince vagy a Danubiána Kft. Természetesen ők is neveztek boraikkal a versenyre, amely a megye második legnagyobb szakmai rendezvénye.

Balázs István elmondta, több különdíjat is adtak ki, így a legeredményesebb borászat a Garai Pince lett, öt arany- és négy ezüstérmet szereztek, a legeredményesebb kistermelő pedig Gilányi Csaba lett, két arany-, két ezüst- és két bronz­érmével. A legjobb kistermelő fehérbor kategóriában szintén Gilányi Csaba, rozé kategóriában Marosi Szabolcs, vörösbor kategóriában pedig Kubik József lett. A legjobb hordós bor címet Schroth Zoltán vehette át. A borversenyen a legmagasabb pontszámot a Werner Pince vörös cuvée-je kapta. 

Immár hagyomány, hogy Bátaszék Város Borát is megválasztják kategóriánként, ezekből az önkormányzat jelentős mennyiséget vásárol. Idén a Mikóczki Pincészet fehérbora, a Szeleshát Kft. rozéja, illetve a Werner Pince vörösbora nyerte el a város bora címet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában