Égi jelenség

2022.10.25. 19:11

A felhő és az eső legyőzte a Napot

A kedvezőtlen időjárás miatt meghiúsult a részleges napfogyatkozás megfigyelésének terve a megyeszékhelyen.

Sz. Á.

Dömény Gábor ezúttal feleslegesen készült a távcsővel (Fotó: W. G.)

Pedig Dömény Gábor csillagász – és vele együtt számos érdeklődő, zömmel diák – már régóta és lelkesen készült arra, hogy a Szekszárdi Garay János Gimnázium udvarára telepített eszközökkel szemügyre vegye ezt a különleges természeti jelenséget. A csillagász annak rendje s módja szerint kedden délelőtt vitte is magával a távcsöveket. Az időjárás nem bizonyult eszményinek, de azért mindenki reménykedett abban, hogy a felhősödés átmeneti lesz, és az égbelátók különleges látvánnyal kápráztatják el a Nap fürkészeket.

Nem így történt. Nemhogy a felhők nem gyérültek, de éppen a fogyatkozás kezdetének időpontjában az eső is rákezdett. Dömény Gábor szomorúan tudatta lapunkkal, hogy közel másfél órán át hullott a csapadék. És mintha az elemek szándékosan esküdtek volna össze az egybegyűlt csapat ellen, a felhők később sem vonultak el, így tehát a távcsövek telepítése is elmaradt. Ezen a napon az országban északnyugaton lehettek elégedettek az ég kémlelői, ugyanis itt – például a Kisalföldön – derült volt az időjárás.

Azért nincs minden veszve, hiszen öt év múlva hasonló természeti jelenségben lehet részünk. Szekszárdon is. Amennyiben nem esik az eső.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában