Termés

2022.10.11. 20:02

Az ősz aduásza, a tök

Az évszak egyik legkedveltebb zöldsége a tök. Nemcsak az ehető sütőtök és az abból készült illóolajok, gyertyák és kozmetikumok, de dekorációs célokra is többféle változatát használják az egészen apróktól kezdve a hatalmas Halloween tökig. Megyénkben évről-évre egyre nagyobb teret hódít magának a sárga finomság.

Fotó: Molnár Gyula

Italokba keverik, desszerteket és ételkülönlegességeket készítenek belőle, arról nem is beszélve, hogy egyre elterjedtebb a kozmetikumok világában és tökéletes dekoráció. Megyénkben is egyre ismertebb a Halloween tök, településeinken sok helyen dekorálnak vele, faragják ki az ünnepre, de több tökös rendezvényt is szerveztek az utóbbi héten: Pakson a Tök jó nap, Tevelen pedig a Töktanya aratott hatalmas sikert.

A paksi Kertbarát Egyesület idén ünnepli huszonöt éves jubileumát. Ilyenkor ősszel szervezik október első hétvégéjén a Tök jó napot, amiről már korábban is írtunk.

– A kezdeti időszakban tizenöt évvel ezelőtt, Tök jó nap címmel indult a rendezvény. Ilyenkor a tagjaink elkészítették a tök kompozíciókat a polgármesteri hivatal előtt délelőtt és délután sült tökkel, zsíros kenyérrel, teával és műsorral vártuk a nézőket. Az elkészült dekorációkat pedig már aznap este szét is osztottuk - emlékezett vissza Nyiratiné Nász Rózsa, az egyesület elnöke.

Nyiratiné Nász Rózsa hangsúlyozta, a járványos időszak előtt rengeteg érdeklődőt vonzott a rendezvény, ezért két helyszínen ez idő alatt is kiállították a tök dekorációkat.

– Gyerekeknek és felnőtteknek is igazi örömforrás volt a rendezvény, így a megszorítások idején is kedveskedni próbáltunk, ezért a Táncsics körforgónál és az Atomtéren szalmabálákon helyeztük ki a tök kompozíciókat és virágdísztéseket. Ezeket egy hétig tekinthették meg az emberek. 

Miután ezeket elbontották a helyi óvodáknak, bölcsődéknek, iskoláknak és idős otthonoknak osztották szét. 

– Mi már leginkább festjük a tököket, nem faragjuk, így sokkal tartósabb lesz. Az állatfiguráktól kezdve, mindent meg tudnak festeni a tagjaink, de mindig próbálunk aktuálisak maradni, például a város negyven éves évfordulóján a főbb intézményeit festettük meg, így az Erzsébet szállót és az atomerőművet is. 

Az idei évben az évfordulóra a Kertbarát embléma és a Huszonöt éve a virágos Paksért szlogen is felkerült a Halloween tökökre. Az egyesület huszonöt évét bemutató képek az atomtéri árkád alatt tekinthetők meg. A dekorációjuk nagy részét ők maguk termelik meg kapott földterületen, a halloween tököket, azonban ők is vásárolják. A Tök jó napot minden évben önkormányzati pályázat útján szervezik meg.

Az ősz egy igazán mozgalmas időszak a virágüzletekben, hiszen elkápráztat mindenkit csodálatos színeivel. A Szekszárdi Tündérkert Virágüzlet vezetőjét kérdeztük hogyan készülnek az őszre, milyen elemeket használnak díszeik elkészítésére.

– A vidám meleg színek inspirálnak bennünket a díszek készítésében. A vásárlók ilyenkor kezdik el keresni a dísztököket, a cserepes krizantémokat, az Erikát és a különböző örökzöldeket, amivel házukat, lakásukat, kertjüket díszíthetik - mondta el Kiss Barbara, a virágbolt tulajdonosa. Nagy kedvenc ilyenkor a hortenzia és a napraforgó is. A bogyókat, terméseket, mint a csipkebogyót, a makkot és a festett tölgyfa leveleket is előszeretettel használjuk ezek elkészítéséhez. 

A tulajdonos kiemelte, ilyenkor a vásárlók leginkább új őszi díszletek miatt keresik fel őket. Készülnek ajtó- és asztaldíszek is, amire évről évre nagy igény van. Egyre fontosabb hazánkban is az embereknek, hogy évszakoknak megfelelő díszítés kerüljön otthonaikba. 

– A novemberi hónaphoz köthető Halloween az egyik legnépszerűbb ünnep Amerikában, de az évek alatt nálunk is egyre népszerűbbé vált. A vásárlók keresik az ehhez kapcsolódó díszeket kellékeket. Szimbolikusan Halloween tököket vásárolnak, amit kifaragnak és kivilágítanak - magyarázta a virágboltos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában