Kerti munka

2022.10.12. 09:30

Feláshatjuk és megtrágyázhatjuk a földet

Igazi vénasszonyok nyarát idéz az időjárás. A kellemes napos időben jól esik a kertben is dolgozni, van is ott munka bőven.

Mauthner Ilona

A kép illusztráció.

Itt az ideje leszedni az utolsó babokat, komposztálni a leveleit, a babgyökereket viszont hagyjuk a földben, mivel a nitrogénkötő gyökérgumó nagyon jó trágya. Miután kiástuk a sárgarépát, homokban vagy tőzegben tárolhatjuk tél idején. A paszternákot viszont még hagyjuk a földben, miután megcsípi a fagy, édesebb lesz.

A káposztát is betakaríthatjuk. Kitűnően eláll a fagytól védett raktárban. Most, még fagy előtt, szedjük le a zöldparadicsomot is, nyugodtan tárolhatjuk hűvösebb helyen, hogy lassacskán beérjen, viszont meg is sürgethetjük az érési folyamatot, ha egy napos ablakpárkányra tesszük egy tálcára egy érett banán mellé.

Ahogy az ágyások kezdenek megüresedni, feláshatjuk és megtrágyázhatjuk a földet. Hagyjunk nagyobb földtömböket ásás után, mert a giliszták úgyis szétzúzzák, hogy a trágyához hozzáférhessenek. 

A talajban levő víz megfagyása, aztán megolvadása tavasszal lazává teszi a talajt, így könnyebb dolgunk lesz.
A gyümölcsök közül már csak az alma és a körte szürete tart, majd jön még a birs és kiskerti keretek között a naspolya. Növényvédelmi teendő már nincs a termés védelmére. Az őszibarack levelei megsárgultak, hullanak, ebbe a folyamatba besegít a sztigminás levéllyukacsosodás, mondta dr. Vörös Géza szekszárdi agrárszakmérnök.

 A cseresznye és a meggy még nem hullajtja ugyan a leveleit, de a levélfoltosság terjed a lombokon. Lassan itt az ideje az őszi lemosó permetezésnek, de addig is van más feladat, amivel elősegíthetjük fáink jó egészségi állapotát.

Itt az ideje a meszezésnek. Számos előnye van annak, ha a fák törzsét fehérre meszeljük, melyek a következők: fertőtleníti a fák kérgén lévő sebeket (főleg fontos ez a rázott, azaz géppel betakarított fák esetén), véd egyes betegségek és kártevők ellen, és a csonthéjas gyümölcsfáknál fontos eszköz a tavaszi fagy elleni védekezésben.

 

Címkék#kerti munka

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában