Allergia

2022.10.08. 13:00

Lassan lecseng a parlagfűszezon

A parlagfű pollenszórása lecsengőben van, végéhez közeledik a parlagfű pollenszezon.

TEOL

Illusztráció: Shutterstock

A napokban az enyhe, száraz időjárás hatására még jelentkezhetnek allergiás tünetek a parlagfűre érzékenyeknél. A parlagfű pollenterhelés országosan és a mérések szerint Szekszárdon is alacsony. A többi lágyszárú allergén, mint a csalán-, a libatop-, a pázsitfű-, a kenderfélék, az üröm, az útifű, a lórom illetve az ernyős virágzatúak virágporának koncentrációja országosan legfeljebb alacsony.

Az aszályos nyár miatt egyes ciprusféléknél másodvirágzás lépett fel, pollenszemeiket több helyen regisztrálták, a virágporukra érzékeny allergiásoknál allergiás tünetek jelentkezhetnek.  

A kevésbé jelentős allergének közé tartozó fenyőfélék virágpora is jelen van a levegőben, helyenként közepes koncentrációban. A kültéri allergén gombák közül az Alternária spóra száma jellemzően a magas, helyenként nagyon magas, az Epicoccumé országosan a közepes –magas tartományban alakulhat. Szekszárdon az elmúlt napokban mindkét spóra magas koncentrációban volt jelen a levegőben. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában