Háziállatok

2022.11.08. 16:02

Mit taníthat nekünk egy macska?

Az állatok ösztönös és lelki működése is az értelmen keresztül valósul meg, akárcsak az ember esetében. Az értelem alapvetően szolgálja a lelki és az ösztönös működést, de arra is képes, hogy időnként ezek „ellen” dolgozzon, megpróbálva felülírni az azok által okozott viselkedést – mondta megkeresésünkre dr. Jakab Ferenc, a szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő tulajdonosa.

Brunner Mónika

A kép illusztráció.

Fotó: Veera

Ismertette: ahogy az ember tanulás által (például elfogadva a társadalmi szabályokat), képes módosítani az ösztönös viselkedését, úgy erre a fejlett idegrendszerrel rendelkező állatok is képesek. Minél intelligensebb egy állat, annál könnyebben tanítható, mondhatjuk, annál magasabbak az értelmi képességei. 

Ebből a szempontból jelentősen különböznek a kutyák és a macskák, az előbbiek köztudottan jobban taníthatók. Ez nem azt jelenti, hogy a macska nem intelligens, hanem azt, hogy mivel eredendően nem falkaállat, ezért kevésbé hajlamos az együttműködésre, elméjét másfajta ösztönös „szempontok” megvalósítása érdekében használja.

A macska tehát ebből a szempontból sem „kis kutya”. Ha valakinek esetleg elpusztult az öreg kutyája és társállatként macskával szeretné pótolni a hiányt, akkor érdemes mérlegelni, hogy az új társ nem fog vele hasonlóképpen együttműködni, mint a kutya. Az ember gondoskodási ösztönének kielégítésére viszont a macska kiválóan alkalmas. Néha „hálátlanságnak” értelmezhető viselkedésével igencsak jó tanítója lehet az embernek az önzetlen szeretet gyakorlásában.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában