Tavaszi Hérics

2022.11.28. 07:00

Új tanösvényt adtak át Dunakömlődön

Vasárnap birtokba vehette a nagyközönség az új Tavaszi Hérics E-tanösvényt, amelyet az Ökocsiga Közhasznú Egyesület hozott létre a „Dunakömlőd természeti és épített értékeit népszerűsítő tanösvény létrehozása” című pályázat keretében. Az átadóra érkezőket a tanösvény kiindulópontjánál, a dunakömlődi kisboltnál várták kora délután.

Gazsó Rita

A tanösvény mentén hat táblát és 18 qr-kódot tartalmazó oszlopot találunk (Fotó: M. Gy.)

A megnyitón a projektgazdák bemutatták a tanösvényt és annak működését, majd a résztvevők a gyakorlatban is megismerhették az új útvonalat, amely a sípályánál ért véget. Itt meleg itallal várták a túrázókat, akik az előzetes felhívásnak megfelelően mobilinternettel rendelkező okostelefonnal és lámpával érkeztek. Mindkettőre szükségük is volt a tanösvény használatakor: az előbbire a qr-kóddal ellátott ismertetők olvasásához, a másik pedig a könnyebb tájékozodást segítette, a túra vége ugyanis már az estébe nyúlt.

A dunakömlődi tanösvény útvonala a kisbolttól indul a Béke utcán halad tovább, majd a lépcsősornál felfelé tart a templom irányába és ízelítőt ad a település történetéből, a római korról, illetve a település környezetében található természeti értékekről. Az ismertető szerint a tanösvény mentén hat táblát és 18 qr-kódot tartalmazó oszlopot találunk, utóbbin fel van tüntetve a haladási irány is. A kialakításkor arra törekedtek, hogy okostelefonnal és mobil internet eléréssel legyen használható, mert így – a csak táblákat használó tanösvényekkel szemben – több helyen, több információt tudnak megosztani a túrázókkal és ezeket a tartalmakat néha frissíteni, cserélni tudják.

Míg az indulási pontnál táblákat találunk, a fasor mentén már a qr oszlopokkal lehet találkozni, a továbbiakban ezek irányítanak minket az úton végig. Az útvonal nagyjából két, két és fél óra alatt végig járható, de az alaposabb tájékozódáshoz jó ha több időt is rászánunk. A templom mellett elhaladva a negyedik oszlop környékén érdemes hátra tekinteni, hiszen itt gyönyörű a kilátás. A tájékoztatóból kiderül, hogy bár az erdős részek nem mondhatóak nagynak, a madarak számát és fajtáját tekintve viszont gazdagok. A holtfás szakaszon szinte mindig hallható a harkály kopácsolása, de ne lepődjünk meg azon sem, ha éppen szembe jön velünk egy birka nyáj vagy tehén csorda.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában