Táplálkozás

2022.12.07. 17:27

Ne karácsonykor diétázzunk, inkább előtte!

A karácsonyi ünnepi lakomák előtt egyáltalán nem árt, ha kicsit megkönnyítjük a gyomrunkat. Müllerné Takács Viktória paksi dietetikus szerint ha jobban odafigyelünk, még éheznünk sem kell, és talán képesek leszünk bűntudat nélkül végigenni az év végi menüket.

Brunner Mónika
Ne karácsonykor diétázzunk, inkább előtte!

A kép illusztráció.

Fotó:

A diéták a karácsonyi ünnepek, újév közeledtével ismét hangsúlyos szerepet kapnak azok életében is, akik újra és újra kezdik a próbálkozást a vágyott alak és természetesen az azzal kapott egészség megszerzéséért. 

Müllerné Takács Viktória paksi dietetikus elmondta: a legcélravezetőbb a napi ötszöri étkezés három-négy óránként. Kerüljük a finomlisztes termékeket, váltsunk teljes kiőrlésűre, keressük a cukormentes élelmiszereket, az édesítőszereket. Ajánlott a napi legalább háromszori zöldségfogyasztás és a napi egyszeri gyümölcsfogyasztás. Aki ezeket az útmutatásokat betartja, még az ünnepek előtt megszabadulhat néhány kilogrammtól. 

A karácsonyi időszak alatt is érdemes betartani néhány szabályt, amelyek természetesen nem kötelezőek. 

– A fogyókúrázóimnak is azt mondom, hogy a karácsony legyen karácsony, de valahol azt kompenzálni kell. Lehet enni töltöttkáposztát egy étkezéskor, de akkor a másik főétkezés legyen saláta natúr hússal, tehát alacsonyabb kalóriatartalmú étek. Érdemes kicsit mozogni is, nyilván nem a sportra gondolok, hanem például egy ünnepi félórás sétára, egy kicsit intenzívebbre, valamint nem kell állandóan nassolni, picit lehet ehhez is tudatosabban hozzáállni – mondta. 

Általánosan a jövő évi diétákkal kapcsolatban ismertette, hogy a kedveltek közt maradnak az alacsony szénhidrát-tartalmú étkezések, például a tipikusan keto-étrendek, bár itt annyira minimális a napi szénhidrát, hogy sokszor borítja a hormonháztartást és súlyos egészségügyi kockázatot is okozhat. Úgy látja, hogy az ad hoc diéták, tehát a csodakészítmények, a turmixok, shake-ek népszerűsége továbbra sem változik majd. Sem a ketót, sem a többi divatos diétát nem ajánlják a dietetikusok. 

Dietetikusként azt mondja, hogy a normális mértékű fogyás hetente fél-egy kiló, valamint érdemes változatos étrendet követni, szakember segítségét kérni, aki felméreti a fogyni vágyó egészségi állapotát – van-e a túlsúllyal küzdőnek bármilyen lappangó betegsége, például inzulinrezisztenciája – majd segít neki a helyes étrend összeállításában. 

A tapasztalatai szerint azon is el szokott bukni egy fogyókúra, hogy a fogyni vágyó úgymond a biztonsági zónában marad. Ez pedig az ugyanolyan étkezési struktúrát jelenti, például, hogy reggelire mindig zabkását, főételnek, ebédre vacsorára mindig rizst-natúrhúst-salátát eszik. Szintén fontos, hogy szerezzük be időben a kiválasztott élelmiszereinket, például legyen otthon elég zablisztünk, mert ezen is el szokott bukni az életmódváltás – valamint megakad a diéta – ha épp nincs az ahhoz megfelelő élelmiszertermékünk. 

– A beszerzési források a háború miatt akadozóbbak, ezért érdemes néhány hétre előre gondolkodni – tette hozzá. 

Köztudott, hogy a lelkes fogyókúrázók szinte minden nap vadásszák az új ötleteket, legyen az egy elkészített egyszerű recept, vagy akár a megfelelő napi szénhidrát-fehérje-zsír bevitellel kapcsolatos infó. Általános esetben a legmegfelelőbb, ha a napi étkezésünket ötven százalék szénhidrát, harminc százalék fehérje és húsz százalék zsír teszi ki, mondta a dietetikus. 

Tegyünk meg mindent önmagunkért 

Müllerné Takács Viktória paksi dietetikus elmondta, hogy a szénhidrát a testünk üzemanyaga, ez a legfőbb energiaforrása. A szénhidrátot égeti el minden sejtünk, ezért egyértelműen szüksége van rá. Ha egészségesek vagyunk és naponta négyszer-ötször fogyasztunk szénhidrátot, akkor mindent megteszünk önmagunkért. A szénhidrátunk legyen lassú felszívódású, tehát válasszuk a teljes kiőrlésű kenyereket, a barna és a baszmati rizst, az édesburgonyát, a zöldségeket. Hozzátette: a jövő évben sem lesz igazán egyetlen slágerélelmiszere a diétáknak, inkább a sok zöldségfogyasztás lehet a kulcs, mert a zöldségek rengeteg rostot tartalmaznak, laktatnak, jó hatással vannak az immunrendszer, az emésztés, a bélflóra épségének megőrzésében. Sokat ehetünk a zöldségekből, mert alacsony a kalória- és szénhidráttartalmuk, sok bennük a vitamin és az ásványianyag. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!