Hűség, bizalom

2023.01.18. 07:00

A megcsalás akkor következik be, ha nem működik a kapcsolat

Csak akit megcsaltak már hiszi azt, hogy mindenkit megcsaltak már legalább egyszer életében, mondta lapunknak Mármarosi Melinda, a Baranya-Tolna vármegyei társkereső iroda vezetője, párkapcsolati szakértő. Hozzátette: azért érdemes észben tartani, hogy egyébként a házasságok, párkapcsolatok megcsalás nélkül is tönkre mehetnek.

Brunner Mónika

A hűség, az egymás iránti bizalom, a megértés, a szeretet kulcsfontosságú, hangsúlyos dolgok a párkapcsolatban, házasságban, hiszen amikor ezek elvesznek, órási veszteséget okoznak mindkét fél életében.  Különösen, ha olyan komoly sérelem éri a pár egységét, mint a szexuális hűtlenség. Ugyanakkor az, hogy kinek mit is jelent a megcsalás, egyéni dolog, hiszen valakinek az érzelmi hűtlenség is már annak számít, ám van, akinek csak a testi viszony jelenti a félrelépést.

Is,The,Center,Of,His,Universe.,Beautiful,Young,Couple,Holding
Mindenki vágya a boldog párkapcsolat, ezért érdemes küzdeni. Képünk illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Mármarosi Melinda elmondta, hogy minden ilyen eset előtt már rég ott vannak a jelek, hogy valami nem működik a párkapcsolatban. Jellemzően az emberek nem tanulják meg a problémáikat megbeszélni, ezért egy idő után elegük lesz, úgy érzik, hogy nincsenek szeretve, tisztelve, megbecsülve. Ennek az a következménye, hogy végül máshol keresik a sikert. 

Fontos, hogy a felek tudjanak együttműködni, őszintén kommunikálni egymással, és természetesen ugyanilyen fontos a szexualitás, a testi örömök megélése egymással. Nem szabad elfelejteni, hogy a megcsalásnak mindig van oka, amelyet érdemes megtalálni és megelőzni. 

Megtudtuk tőle azt is, hogy inkább a "kevésbé rutinos" fél szokott lebukni, ha félrelép. A gyanakvó társ pedig általában a párja telefonjában szokott kutakodni, (esetleg valahogy hozzáférést szerez a titkos jelszavához), hogy kiderítse, hűséges-e hozzá a másik. Általában akkor fognak gyanút, ha a párjuk elkezd másként viselkedni, új szokásokat vesz fel, kicsit jobban vigyáz a külsejére, sportolni kezd. A nők jobban észreveszik az esetleges változást, vagy hogy nem úgy törődnek velük, mint régebben, kevesebb az együtt töltött minőségi idő. 

Azonban nem minden megcsalást lehet kideríteni. – Ha például egy munkahelyi közösségi eseményen, némi alkohol elfogyasztása után jönnek össze egymással például házas emberek, az nem biztos, hogy kiderül, hiszen a hirtelen kialakított, rövid életű kapcsolatok nem érzelmi alapon működnek – tette hozzá. 

Szerinte attól függ, hogy van-e visszaút az egyértelmű megcsalás után, hogy a pár összetartó erői mennyire voltak szorosak. Tehát meg tudják-e beszélni, félre tudják-e tenni a sérelmeiket. Általában kevés ilyen traumán átesett pár tud kibékülni és új alapokra helyezni a kapcsolatukat. Jellemzően a férfiaknak nagyon nagy százaléka nem tud megbocsátani. A nők simulékonyabbak, jobban próbálnak egy helyzetnek megfelelni, alkalmazkodni.

Hozzátette: köztudott, hogy sokan csak azért bocsátanak meg, mert a közös gyerekek, az anyagiak kényelmes állapotot jelentenek, amelyben szeretnének benne maradni. Szerencsére vannak olyan párok is, akik azért maradnak együtt, mert a felek őszintén bocsánatot tudnak kérni egymástól, valóban megbánják a viselkedésüket, rájönnek, hogy mennyire szeretik egymást, és így újra felértékelődik a kapcsolatuk. 

Meg kell érteni önmagunkat

Az is jellemző, hogy az egyedülállók, akiket már megcsaltak, általában tudatosabban készülnek egy új kapcsolatra. Célravezető tehát egy csalódás után, még az új kapcsolat kialakítása előtt megérteni, feldolgozni a régi traumákat. Szintén érdemes önfejlesztésbe kezdeni, s megfogalmazni, hogy az egyedülállók milyen társra is vágynak, és csak ezután belevágni a társ keresésébe. 

– Alapvetően nagyon fontos, hogy az ember egyáltalán hogyan választ. A társkeresés fázisában mindenki sokat tud tenni azért, hogy később elkerülje a csalódást – mondta Mármarosi Melinda, a Baranya-Tolna vármegyei társkereső iroda vezetője, párkapcsolati szakértő. Hozzátette: a jól választás egyik feltétele, hogy a társkeresőnek legyen önismerete, tehát tudjon egyedül is boldogulni, szükséges, hogy legyenek saját céljai, valamint legyen befogadó a másikra, a leendő párjára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában