Világűr

2023.01.05. 20:00

Meteoritot talált a hidasi lány az Egyesült Királyságban

Ihász Míra Bianka neve sokaknak ismerősen csenghet. Az egykor Hidason élő lány ugyanis két évvel korábban meteoritot talált az Egyesült Királyságban, ami nagy port kavart világszerte. Bianka mesélt portálunknak élményéről és jelenlegi munkájáról egyaránt.

Farkas Eszter

Pár nappal korábban, január 3-án az amerikai központú Spire Global – űr és műholdszolgáltatásokkal foglalkozó cég – Floridában lőtte fel hat műholdját a SpaceX rakétájának segítségével. Ihász Míra Bianka a cég skóciai Glasgowban található irodájában dolgozik jelenleg HR-esként. 

A százötvenegy grammos meteorittal pózol megtalálója, Ihász Míra Bianka a Londoni Természettudományi Múzeumban. Fotó: Ihász Míra Bianka

– A Spire gyártja le saját tervezésű műholdjait, és a cég alapításának tízéves évfordulója alkalmából a kollégákkal személyes üzeneteket küldhettünk fel digitális formában a világűrbe – mondta el a Glasgowban dolgozó lány. Hozzátette: sokat morfondíroztam rajta, hogy mi lenne erre a legmegfelelőbb, míg végül úgy döntöttem megkérem a keresztlányomat, hogy rajzoljon valamit. Olyan jól sikerült, hogy ezután a közeli rokonok gyerekeit és a Hidason gyógypedagógusként dolgozó gyerekkori barátnőmet is megkértem, hogy a tanítványai segítségével gyűjtsünk még a hidasi gyerekektől is rajzokat.

A hidasi lány szerette volna megmutatni a szülőfalujában élő gyerekeknek, hogy ahogy ő is, bármit elérhetnek az életben. Válhat belőlük is űrkutató, szoftver mérnök, vagy tényleg bármi, a határ pedig a csillagos ég. Elmondása szerint körülbelül harmincöt gyerekrajz gyűlt össze, és jutott ki az űrbe kedden.

– Ezzel a projekttel közelebb kerültek az űrhöz és megtudták, hogy mennyi lehetőségük adódhat az életben, ha felismerik azt és élnek vele. Ez mindenkire vonatkozik, ahogy ezek a gyerekek is tették, akiknek a rajzai most az űrben keringenek.

A rajzokat digitális formában rakták fel a LEMUR 2 EMMACULATE műholdra, amit magyar idő szerint kedden délután tizenöt óra ötvenhat perckor lőttek ki, majd állítottak Föld körüli pályára.

– A vállalatnak, ahol dolgozom több mint száz műholdja kering alacsony Föld körüli pályán. Felhő alapú szolgáltatást nyújtunk. Egy példával fogom szemléltetni a dolgot. Hihetetlennek tűnik, de még ma is vannak kalóztámadások, ezért ha például egy cég megkér minket, hogy ellenőrizzünk a műholdunkkal egy hajózási útvonalat, hogy biztonságos-e, akkor például ezzel a szolgáltatással tudunk a segítségükre lenni.

Bianka lapunkat arról tájékoztatta, hogy párja révén került a jelenlegi céghez, ahol dolgozik és ennek köszönhetően találhatott meteoritot 2021 februárjában.

– A párom egy űrkutató tudós, akinek révén belecsöppenhetem a meteorit vadászatba. Olyan szempontból volt szerencsés a COVID helyzet, hogy mivel egy lakcímen éltünk az egyetem külön engedélye, amivel az expedícióhoz csatlakozhattunk rám is vonatkozott. Így kapva kaptam az alkalmon és természetesen becsatlakoztam a kutatócsoportba. 

Egy kamerarendszernek köszönhetően mérték be a meteorit lehetséges földet érésének a helyét.

– Egy körülbelül száz kilogramm tömegű égitest lépett be Földünk légkörébe 2021 február 28-án. Ez a rendkívül fényes meteorjelenség csaknem egész Nyugat-Európából észlelhető volt, ausztrál szakemberek számításai szerint egy Bonyhád-Hidas-Mecseknádasd nagyságú területre szűkítették a beérkezés helyét. Több egyetem és múzeum is szervezett kereső csapatokat, melyek tagjai kutatók, egyetemi tanárok, csillagászok voltak. 

Fotó: Ihász Míra Blanka

Bianka kiemelte, nagyon nehéz volt a keresés, elmondása szerint nagyobb a valószínűsége a lottó telitalálatnak, mint egy ép meteoritot megtalálni.

– Az ötödik napra, már csak négyen maradtunk a csapatban. Nagyon szerettem volna meteoritot találni, ezért míg a többiek pihentek, én akkor is bőszen kerestem tovább. Az még nehezítő körülmény volt, hogy egy bárány legelőn kerestük, amiről tudni kell, hogy az állatok kiszáradt ürüléke, eléggé megtévesztő tud lenni – jegyezte meg Bianka, majd folytatta: Anyukám azt mondta nekem a telefonba, hogy érzi, hogy meg fogom találni a meteoritot. Jót nevettem a kijelentésén, ekkor még nem gondoltam, hogy igaza lesz. 

A keresők egy vonalban haladtak, egymástól pár méterre, lassú tempóban, miközben alaposan vizsgálták át a területet.

– A sok téves riasztás után észrevettem egy nagyobb, félig földbe fúródott elszenesedett, igazán kirívó kőzetdarabot. Szóltam a páromnak, aki boldogan nyugtázta, hogy ez a valódi meteorit! A százötvenegy grammos ép darabot a Londoni Természettudományi Múzeumnak ajándékoztuk.

Bianka neve azóta számos tudományos lapban is megjelent, hiszen a talált kőzet feltehetőleg idősebb Földünknél is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában