Bartina Teljesítménytúra

2023.01.22. 11:30

Négy távot teljesítettek a túrázók és a futók

A legutolsó adatok szerint közel ezerháromszázan indultak el szombaton a 24. Bartina Teljesítménytúra négy távján a szekszárdi Gyűszű birtokról.

Brunner Mónika

Közel ezerháromszázan indultak el szombaton a 24. Bartina Teljesítménytúra négy távján (Fotó: M. D.)

A maximált ezerötszáz főből többen átneveztek másik időpontra, hiszen a következő egy hónapban még teljesíthető a túra. A hajnali indulásnál gyönyörű, havas táj fogadta a túrázókat és a futókat, de sárban sem volt hiány.

Majkut Milán főrendező, az Ifjúsági Unió Szekszárd civil szervezet képviseletében tájékoztatta lapunkat, hogy a Bartina Maratonra százhuszonketten jelentkeztek, ők 42,6 kilométeres távot tettek meg az ehhez tartozó 1036 méteres szintemelkedéssel. A gyalogosok reggel hattól hét óráig megkezdték ezt a  leghosszabb Bartina távot, a szintidejük tizenkét óra volt. 

Ugyanezen a távon a futók reggel háromnegyed nyolckor startoltak, az ő szintidejüket hét óra negyvenöt percre állították be. A Bartina 30 szekszárdi és sötétvölgyi dombtávján idén 31,4 kilométere távot és a hozzá tartozó 737 méteres szintemelkedést kellett megtennie a száznyolcvanhárom regisztrált túrázónak. Ők is kora reggel hattól hét óráig kezdték meg a távot,  a gyalogosok szintideje tíz óra harminc perc, a futóké öt óra negyven perc volt.

A Bartina 18 a már klasszikusnak számító tizennyolc kilométeres táv, minden évben ezt választják a legnépesebb számban. Idén nyolcszáznyolcvanöten jelentkeztek rá. Összesen 18,5 kilométeres távot és a hozzá tartozó 516 méteres szintemelkedés várt rájuk. A gyalogosok szintideje hat óra negyven perc, a futóké három és fél óra.

A szervezők megálmodtak egy olyan útvonalat is, ami a család fiatalabb tagjaival és kutyával is teljesíthető, ez a Bartina Light 9,3 kilométeres távval és 335 méteres szintemelkedéssel. Háromszáztizen regisztráltak a megmérettetésre, ők reggel nyolc és délelőtt fél tizenegy között indultak.

Majkut Milán elmondta, hogy ez az első olyan nagy túra tél végén, ünnepek után, amely próbálja megmozdítani a túrázó közönséget. Sokan jönnek a szekszárdi forralt bor miatt, amit Szálkán, Kistó Lovardánál és Szekszárd Tóth völgyben a Gurovicai-erdészháznál adnak a résztvevőknek, akik a terepen több helyen kaptak még Petrits-féle vaníliás mézest, nápolyit, szörpöt, vizet, krékert, csokit, gyümölcsöt. A célba érkezve zsíros kenyérrel, valamint akik igényelték, sertés gulyással látták el őket.

Egyedi antikolt bronzjelvények kapott minden túrázó, futó, utóbbiak az idei évben közel százan indultak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában