Öntözés, napfény

2023.02.12. 12:00

Nemcsak mi, a szobanövények is unják a telet

Javában benne vagyunk a télben, ilyenkor kevesebb a napfény, a lakás is hűvösebb, mint nyáron. Néhány szobanövényen látszik, hogy betegeskedik, kókad, szárad, hiába öntözzük. Mit lehet ilyenkor tenni, kérdezte több olvasónk is.

M. I.

Ha nem növekszik megfelelően a szobanövényünk, annak könnyen lehet a kiszáradás, vagyis a helytelen öntözés az oka. Ám az is meglehet, hogy a háttérben a túlzott locsolás áll. Ellenőrizzük tehát mindig, hogy nem túl száraz-e vagy túl nedves-e a növényünk talaja. Minden esetben gondoskodjunk a megfelelő vízelvezetésről, és ha kell, ellenőrizzük a gyökereket is. Elképzelhető ugyanis, hogy gyökérrothadás áll a növény "haldoklásának" hátterében, és ha így van, azonnal ültessük át.

A nem megfelelő vagy elegendő fény is okozhatja a növények növekedésének visszamaradását. Érdemes mindig tájékozódni arról, hogy az egyes fajták mennyi fényt igényelnek, és ez alapján elhelyezni őket az otthonunk különböző pontjain.

A növényeknek elegendő mennyiségű magnéziumra, nitrogénre és káliumra van szükségük ahhoz, hogy jól fejlődjenek. A szükséges tápanyagok nélkül például nehezebben veszik fel a vizet, így visszamaradhat a növekedésük is. Minden esetben ellenőrizzük, hogy melyik növénynek, milyen tápanyagokra, és azokból mekkora mennyiségre van szüksége.

A meleg általában felgyorsítja a növények növekedését és a csírázást, míg az alacsonyabb hőmérséklet lelassíthatja az életfolyamatokat. A legjobb, ha utánanézünk az egyes növények hőmérsékleti igényeinek, így elkerülhetjük azt, hogy probléma legyen a fejlődésükkel.

A növények kókadásának, száradásának egyik leggyakoribb oka a különböző kártevők és kórokozók jelenléte, amelyek gyakran megbújva helyezkednek el a leveleken, száron, esetleg a gyökéren. Ha megtaláljuk a "bűnöst", első lépésként azonnal különítsük el a betegeskedő növényt a többitől, ezt követően pedig próbáljuk meg azonosítani a kártevőt vagy a kórokozót. Ha szükséges, kérjük szakember segítségét, nem mindegy ugyanis, hogy melyik növénynél, milyen eszközzel próbáljuk megállítani a fertőzést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában