Teol.hu podcast

2023.03.12. 17:10

A természetvédelem örök őre

Bár hét éve nyugdíjas, mostanság is évente közel száz napot tölt terepen, azaz erdőn-mezőn. Tóth István Zsolt nyugalmazott természetvédelmi őrnek ez az élete.

Sz. Á.

Pályafutását a Gemenci Állami Erdő- és Vadgazdaságnál kezdte, legtöbbet természetvédelmi őrként dolgozott a Dél-dunántúli Természetvédelmi Igazgatóság (később Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság) alkalmazottjaként.

Tóth István Zsolt (jobbról) volt Szeri Árpád vendége a Teol.hu podcast legutóbbi adásában (Fotó: TEOL)

Miszla határában megtalálta a gyapjas gyűszűvirág nagy kiterjedésű, több mint háromezer tőből álló állományát. Ennek a növénynek az eszmei értéke tövenként százezer forint. A piacenzai nőszőfű magyarországi jelenlétét elsőként fedezte fel 1997-ben. Később fellelte Váralja határában a sápadt kosbort, ami az addigi ismeretek szerint Tolna vármegyében nem volt jelen. Külföldi expedícióin, Törökországban, Szíriában és Mongóliában botanikai és ornitológiai adatgyűjtést, madárgyűrűzést, fénycsapdás lepkegyűjtést végzett.

A Teol.hu podcast csatornájának újabb vendége nemcsak élményeiről beszél, hanem ember és természet viszonyáról is. Valamint válaszol arra a kérdésre is, hogy tévedt-e el valahol, valamelyik rengetegben, s ha igen, miként találta meg a kivezető utat?

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában