Az állatorvos válaszol

2023.04.02. 08:51

Húsvétkor nekik is jut a jó falatokból

Húsvét ünnepét nagyon szeretik a húsevő társállataink is, egyrészt, mert a sok finom falatból, amit ilyenkor megeszünk, nekik is jut, miután naphosszat élvezhetik a készülő ételek illatát.

B. M.

A nyulaknak ne adjunk emberi élelmet! (Képünk illusztráció)

Forrás: MW

Azért vigyázzunk ilyenkor a csontokkal és a túl zsíros ételekkel való túletetésre, az előbbiek nagy mennyiségben székrekedést okozhatnak, az utóbbiak hányást, hasmenést és egyéb emésztőszervi problémákat – súlyosabb hasnyálmirigy- és májproblémák lehetnek a nagy mennyiségű zsiradék miatt.

Túlevés esetén a kutyák könnyen hánynak, ha sikerült kiüríteniük a felesleges gyomortartalmat, és a hányás nem ismétlődik meg, akkor ez nem jelent problémát. Ez többnyire a macskákra is igaz – mondta megkeresésünkre dr. Jakab Ferenc, a szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő tulajdonosa.

Dr. Jakab Ferenc, a szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő tulajdonosa.
Forrás: MW

Ismertette, hogy a kutyák különösen örülnek még a szabad idő természetben való eltöltésének, ez nyilvánvalóan az ember egészségére is jótékony hatású. 
Ami a nyulakat illeti, nekik ez az ünnep semmi jót nem jelent. A kutyáktól eltérően ők nem szeretik a simogatást, a gyerekek pedig, érthető módon, különösen hajlamosak „fárasztani” őket ebből a szempontból.

De hát a háziállatok az embert szolgálják, ez úgymond hozzátartozik az életükhöz, mindemellett azonban érdemes kímélni őket a már szinte kínzásszámba menő szeretgetéstől. 

A nyulaknak ne adjunk emberi élelmet, csak jó minőségű szénát, nyúltápot és nem puffasztó zöldségféléket. Csak akkor vásároljunk nyuszit, ha tudatában vagyunk, hogy később is gondozni kell az állatkát, ami időt és odafigyelést igényel, tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában