Pollenszezon

2023.04.29. 12:40

Nagyon sokféle allergén növény ontja virágporát

Tart a pollenszezon átmeneti időszaka, melynek legfőbb jellemzője, hogy egyszerre nagyon sokféle allergén növény virágpora található meg a levegőben, áll a Nemzeti Népegészségügyi Központ jelentésében.

TN

A pollenterhelés várhatóan felerősödik.

Forrás: Shutterstock

A hétvégén, valamint a jövő hét elején ismét melegedésre számíthatunk, melynek hatására a pollenterhelés is várhatóan felerősödik. A nyír, a tölgy, a platán, illetve az eperfafélék pollenkoncentrációja országosan közepes, esetenként elérheti a  magasszintet. A legutóbbi szekszárdi adatok még közepes szintet mutattak. 

A fűz és a kőris virágporának  mennyisége  jellemzően az  alacsony-közepes tartományban alakulhat, a ciprus- és tiszafaféléké, az ostorfáé, a juharé, a nyáré, a gyertyáné, a dióé, a sásé, a komlógyertyáné, illetve a pázsitfűféléké, fenyőféléké, a vadgesztenyéé és a bükké jellemzően alacsony.

A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően alacsony, az Alternaria mennyisége esetenként elérheti a közepes szintet. Továbbra is találkozhatunk a levegőben „nyárfaszösz”-szel, ami azonban a tévhittel ellentétben nem okoz pollenallergiás tüneteket, mivel valójában a nyárfa terméséből és annak szél által való elterjedését segítő, üres, levegővel  telt,  allergén  fehérjéket  nem  tartalmazó  részeiből  áll.

Akiknél ebben  az  időszakban  jelentkeznek pollenallergiás tünetek, azoknál valószínűleg a levegőben aktuálisan jelen  lévő allergén növények pollenszemei okozhatják ezeket.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában