Ingatlanbazár

2023.04.17. 07:00

Nincs is jobb egy csapatépítő grillezésnél, bográcsozásnál

Nyaralókban, családi házak udvarában egyre inkább helyet kapnak a kerti sütögetésre, főzésre alkalmas, sokszor kültéri berendezések, amelyeken kiváló bográcsos vagy grillezett ételek készülnek, de gyakran még szalonnasütögetésre is használhatók. Mire figyeljünk, ha most szerezzük be ezeket?

TEOL

Képünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Simon Kadula

Itt a jó idő, kezdődhet a késő nyárig tartó szabadtéri konyhaművészet! Milyen jó, ha a családi-baráti kerti partiért nem kell a szomszédba menni, sőt a szomszéd jöhet át hozzánk! A természetben történő kikapcsolódás élménye manapság felértékelődik, ehhez pedig kiválóan passzol a nyár esti sütögetés, a kora nyári bográcsozás, grillezés. Ehhez a kínálat roppant széles; például a körbeülhető sütő-főző alkalmatosságoknál beszélgetni, kártyázni, borozgatni is lehet. 

Fával az igazi

Úgy tartjuk, a bográcsozás mesterei a férfiak, akik szívesen riszálják a pörköltnek valót a saját kertjükben. Ehhez sem ért mindenki! 

– A bográcsos étel éppúgy takarékon készül, mint a húsleves; szinte csak parázson, kicsi tűzön rotyogtatva. A grillezés 1 x 1-e is így kezdődik, mindegy, hogy fával vagy brikettel akarunk sütni-főzni. A könnyen szabályozható gáz is használható, de az igazi füstös ízért bizony a ma emberének nem árt megtanulni a kemény, száraz fával történő tűzcsiholás fortélyát! – magyarázta Lőrincz-Vágó Edina, a Kertcentrum ügyvezetője.

A kis létszámú családi bográcsozást szolgálják ki azok a modern bográcsozók, amelyeknél le sem kell hajolni a bogrács forgatásához; az edény testmagasságban függ. Ez nem lehet túl nagy, hiszen a megrakott bográcsot nehéz lenne felemelni az állványig. Ha nagy serpenyő is tartozik a főzőhelyhez, a grillezés, bográcsozás mellett többféle étel is készülhet a szabadban. 

Betonbiztos elemek

Mivel a kerti főzőhelyek főleg betonból készülnek, a legkisebb típusuk is minimum 2–300 kilogrammot nyomnak. A mozgathatóság miatt többnyire több darabból álló bútor a jelentős hőtágulás következtében hőálló anyaggal ragasztható össze. De az sem baj, ha ez elmarad, hiszen a súlyos elemek aligha mozdulnak el egymás mellől. Az időjárás viszontagságainak kiválóan ellenáll, csupán arra figyeljünk, hogy a tűzteret védjük meg a nedvességtől. 

A kürtővel is rendelkező típusok nagy előnye, hogy nem a szépre száll a füst, hanem fel a magasba. Ha kicsi az udvar, vagy csak a szomszéd kerítése mellett jutott hely a grillezőnek, roppant praktikus, ezt viszont nehéz körbeállni.

Ne a fűre!

Van, amelyik parázstartóval is rendelkezik, de ennek hiányában hasznos némi tereprendezés, mielőtt a robosztus darabokat hazaszállítanánk. A zúzott kő, a kavics azért kiváló, mert elvezeti a nedvességet, esőzés után sem süllyed meg a betonelemek alatt, és sokkal könnyebb főzés után takarítani. A füvet meg nehéz körülötte vágni.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában