Magányosnak tűnik, de nem az

2024.04.30. 09:22

Az a legjobb a madárfiókáknak, ha békén hagyják őket

A látszólag magányos, hangosan csipogó kismadár nem az emberi megmentésre, hanem élelmet kereső szüleire vár. Az neki a legjobb, ha békén hagyják.

Révészné Hanol Erzsébet

Forrás: mme.hu

Hamarosan kezdődik a madárfiókák tömeges fészekelhagyási szezonja. Ilyenkor nagy számban lehet találkozni magányosnak tűnő kismadarakkal a településeken is. Ezek túlnyomó többsége azonban nem árva, a legnagyobb segítség számukra az, ha békén hagyják őket – hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Miként azt közleményükben írják, a kis és közepes testű madárfajokra általánosan jellemző, hogy fiókáik a teljes röpképesség elérése előtt elhagyják a fészket, és a környék sűrű aljnövényzetében bujkálva hívják magukhoz a szüleiket. Az emberek többnyire ilyen tollas, nem menekülő, magányosnak tűnő fiókákkal találkoznak az utcán, a parkban, a kertben a földön ücsörögve, gyakran hangosan csipogva.

A látszat ellenére azonban a táplálékot kereső szüleik valahol a közelben vannak, ezért szükségtelen, sőt, a madarak számára kifejezetten káros, ha hazaviszik őket. Az ember ugyanis nem tudja megtanítani a fiókákat a túlélésükhöz nélkülözhetetlen viselkedési formákra, ráadásul a szülők által hordottnál sokkal gyengébb minőségű élelemmel táplálva őket, maradandó egészségkárosodásuk lehet.

Az ilyen helyzetben az a legjobb megoldás, ha a nyílt helyen üldögélő fiókát óvatosan megfogva a legközelebbi sűrű aljnövényzetfoltba, bokor alá tesszük le. A hazai madárfajok nem szagolnak, így az érintés nem okoz problémát. Leszakadt fiókás fészek, viharos időben kiesett fiókák esetében a legjobb mentési megoldás a fiókák vesszőkosárba telepítése, ágak közé helyezése, így segítve a madárszülőket.

A kirándulás során talált, szüleikre váró, rejtőzködő őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat szintén békén kel hagyni. Sőt, jó szaglású szüleik miatt ezeket megfogni sem szabad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában