Szülői típusok

2023.05.13. 22:35

Helikopter, drón, fűnyíró vagy egészség guru?

A gyerek áldás, tartja a mondás, s ez igaz, hiszen szülőnek lenni a legcsodálatosabb dolog a világon. Kétségtelen azonban, hogy szülőnek, – főleg jó szülőnek – lenni a legnehezebb szakma is egyben. Nincs univerzális használati útmutató, ami megkönnyíthetné a dolgunkat a gyereknevelés útvesztőjében.

TEOL

A kép illusztráció.

Nyilvánvaló, hogy mindenki igyekszik a legjobb lenni és szeme fényének megadni mindent. Anyagi értelemben éppen úgy, mint a mindennapokban. Sokszor hallani, ha kell, a gyerekemért átmegyek a falon is. De vajon mindez jó a gyereknek is? Nézzünk meg néhány szülőtípust a teljesség igénye nélkül – talán magunkra ismerhetünk.

A helikopter, drón és fűnyíró

Ők rendkívül elkötelezett, viszont túlgondoskodó szülők. Többségükben intelligens, magasan iskolázott és komoly társadalmi-gazdasági presztízzsel bíró emberek. A módszerek metaforákkal leírt nevei sokat elárulnak a nevelés kultúrájának állapotáról. A helikopter szülőt könnyen fel lehet ismerni a játszótéren, hiszen folyamatosan ott van a gyermeke nyomában. Minden játszótéri eszközben lehetséges veszélyforrást lát. Tyúkanyóként a gyerek nyomában járva eltiltja a fára mászástól, a sárban tapicskolástól, játéktól, minden olyan tevékenységtől, ami a gyermek javát és fejlődését szolgálná, de az ő megítélése szerint csak ártalmas és veszélyes.

A drón szülők a technológiát használják arra, hogy nyomon kövessék, hol jár éppen a gyermekük, felügyeljék hangulatát, sőt akár még szívverését is. Azok a Z generációs emberek, akik pedig korán szülővé váltak, gyakorlatilag baba koruktól kezdve ahhoz szoktak, hogy babamonitorok, otthoni kamerák és mobiltelefon-nyomkövetők figyelik minden egyes lépésüket. A drón szülők mindemellett online konzultálnak egymással, hogy megoldják a gyermekek kapcsán felmerülő problémákat.

A fűnyíró szülőtípusok, lekaszálják a gyermekük elé táruló akadályokat, mielőtt észrevennék a gyerekek egyáltalán, hogy van akadály. Minden veszélyt elhárítanak és nincs megoldhatatlan, ha a gyermekük érdekeiről van szó.

A teljes írást a DUOL.hu-n találja!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában