Egészség

2023.05.20. 16:00

Inzulin diéta: Fogyásra gyúrnak edzés helyett a cukorgyógyszerrel

Cukorbetegeknek szánt gyógyszerekkel próbálnak meg többen is megszabadulni a plusz kilóktól. A fogyókúrázók olyan inzulinszerű injekciókkal bökik magukat, amivel jóllakottságot keltenek az agyukban. Ezáltal kevesebbet esznek, és gyorsabban adnak le néhány kilót. Szakemberek szerint a módszer veszélyes, nem így kellene lefogyni.

sonline

Vércukorszint mérés. (Képünk illlusztráció)

Forrás: MW

Sokan törekednek arra, hogy megfelelő alakjuk legyen, ehhez különböző praktikákat alkalmaznak. Vannak, akik naponta járnak edzőterembe és odafigyelnek a táplálkozásra. Találkozni olyan emberrel is, aki számolja a kalóriát és csak annyit eszik, amennyit az ehhez használt program előír. A legújabb „őrület” azonban az injekciózás. Ezt a módszert általában azok az egészséges emberek választják, akik rövid idő alatt szeretnének látványos eredményt elérni. 

– Ez nem a bölcsek köve, ezért azt javaslom, hogy ne így akarjunk fogyni, mert a cukorbetegnek szánt készítmények nem helyettesítik sem az egészséges étrendet, sem a mozgást – hangsúlyozta Hajdu Xénia kaposvári háziorvos. 

– Az inzulinszerű, úgynevezett cukorgyógyszerek becsapják annak a szervezetét, akinek nincsen rá szüksége, mert elhiteti az agyával, hogy nem éhes. Nem szabad élni ezzel a „fogyási” módszerrel, hiszen nagyon sok mellékhatása lehet. Fokozódhat az epekő- és az epehólyag-gyulladás kockázata. Hányás, hasmenés vagy székrekedés alakulhat ki. Kevesebb folyadékot vihet be a szervezetébe, aki használja az injekciót, ezáltal fokozódhat a kiszáradás – mondta Hajdu Xénia. 

A kaposvári doktornő arról is beszélt portálunknak, az egyik legnépszerűbb készítményt, – amit többen a fogyókúrához használnák – háziorvos csak szakorvosi javaslatra írhatja fel. Ráadásul azoknak a pácienseknek, akiknek dokumentált kettes típusú cukorbetegségük van. 

– Hagyjuk meg azoknak a gyógyszert, akiknek valóban szükségük van rá, főleg most, amikor egyes inzulinokhoz nehéz hozzájutni – hangsúlyozta Misotáné Veress Katalin, a Magyar Cukorbetegek Kaposvári Egyesületének elnöke. 

– A fogyni vágyók ne vegyék el azoktól a készítményeket, akiknek ez létfontosságú. Ha én nem adom be magamnak a gyógyszeremet, akkor cukorkómában meg is halhatok – emelte ki a kaposvári elnök.

Misotáné Veress Katalin hozzátette, Somogyban is évek óta emelkedik a cukorbetegek száma. Jelenleg a vármegye felnőtt lakosságának 8 százaléka érintett a betegségben, de egyre több gyereknél is diagnosztizálják.

A teljes cikket a sonline-on olvashatja el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában