Egészség

2023.06.18. 09:24

Lustálkodjunk!

A macskafélék, beleértve az állatok királyát, az oroszlánt is, a földkerekség leglustább állatai közé tartoznak. Akinek van macskája, az igazolhatja, hogy a cirmos képes huszonnégy órából húszat édes álomban tölteni.

Mauthner Ilona

Képünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

 Az afrikai szavannákról készült dokumentumfilmekben pedig általában mélyen alvó oroszlánokat mutogatnak. Ami nem is csoda abban a nagy hőségben. A mai „légy mindig fitt" korszakban, amikor mindenki gyanús, aki legalább hetente kétszer nem gyötri magát valami divatos testedzéssel, nem valószínű, hogy mondjuk az oroszlán életmódját jelölik ki követendő példának.

Egy német szakember még is megtette, és tudományos adatokra hivatkozva bizonygatja: aki lustálkodik, kellemes semmittevéssel tölti szabadidejét, nagyobb eséllyel száll ringbe a hosszabb életért, mint aki állandóan fizikailag terheli magát. A kutató legfeljebb a napi félórás gyors sétát és a kellemes tempójú lassú kocogást javasolja. Ha arra gondolunk, hogy mostanában alig harmincévesen több hazai élsportoló edzés közben egyszerűen összeesik, lehet, hogy nem is olyan képtelenség, amit a német egészségkutató állít. 

Hétköznapi logikával élve: minél jobban gyötörjük testünket, annál előbb elhasználódik. Ugyanakkor bármennyire szimpatikusnak tűnik a „lustaság-elv”, ne feledjük, a kutató azt egy szóval sem állította, hogy a kellemes semmittevés alatt kilószám tüntessük el a nassolnivalót. 

Minél jobban gyötörjük testünket, annál előbb elhasználódik
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában