Betegséget okozhatunk

2023.06.26. 20:00

Sehol, semmivel ne etessék a vízimadarakat!

Többnyire a jó szándék vezérli azokat, aki etetik a vízimadarakat, ám ez – különösen nyáron, amikor korlátlanul találnak maguknak táplálékot – felesleges.

Hanol Erzsébet

Többnyire a jó szándék vezérli azokat, aki etetik a vízimadarakat. (Illusztráció)

Forrás: Shutterstock

Fotó: Irina Wilhauk

Ráadásul tömegesen sodorja veszélybe és betegíti meg az állatokat, ami ellen világszerte küzdenek a hatóságok és a természetvédelmi szervezetek – hangsúlyozta Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője. Ezért arra kérik a víz mellett sétálókat, strandolókat, kirándulókat és nyaralókat, hogy sehol, semmivel, kacsaetető automatákból se etessék a vízimadarakat!

A szakember elmondta, hogy a vízimadarak életmódja és túlélési szabályai alapvetően térnek el a téli etetőket látogató énekesmadarakétól, ezért etetésük káros. A hosszú ideig tartó, egyoldalú kenyér és egyéb értéktelen „táplálék” diéta megbetegíti a madarakat. Emésztőszervi gyulladást okoz, vagy az úgynevezett angyalszárny-betegséget idézi elő. Ez a hiánybetegség a fiókák röpképtelenségét jelenti.

Az etetés emellett szennyezi a környezetet, rontja a víz minőségét, növeli a vizek szervesanyag-terhelését és az ebből eredő elmocsarasodást. A mesterségesen fenntartott táplálékbőség kikapcsolja a téli túléléshez nélkülözhetetlen őszi elvonulási viselkedést. Növeli a zsúfoltságot, a madarak közötti agressziót és az ebből eredő sérülésveszélyt, továbbá önfenntartó életre nem alkalmas területekre is nagy mennyiségű vízimadarat vonz.

Rontja a madarak társadalmi megítélését, növeli az ember-madár konfliktushelyzeteket. A feleslegesen kiszórt rengeteg táplálék vonzza a patkányokat, segíti szaporodásukat. A vízimadarak etetése öngerjesztő problémaspirál. A nyáron etetett madarak ugyanis ősszel nem vonulnak el, így az emberek, látva a „sok szegény, éhes”, valójában elkényelmesedett vagy már beteg, röpképtelen madarat, tovább etetik őket.

Az etetőhelyeknél nyüzsgő madarak látványa miatt a vonulásukat, kóborlásukat megszakító más madarakkal tovább nő a létszám, ami tovább erősíti az emberek etetési hajlamát. Az etetőhelyek mesterségesen fenntartott táplálékbázisa közelében évről évre több madár költhet, így nő a nyári kéregetők száma és a következő szezonban még több madárral kezdődik újra a folyamat – figyelmeztetett Orbán Zoltán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában