Legyünk mi a példa!

2023.07.31. 12:56

A gyermekek egészségtudatosságra való nevelése egyszerűbb, mint gondolnánk

A gyermek egészségtudatosságának fejlesztése nélkülözhetetlen az egészséges életmód kialakításában és hosszú távú jólétük szavatolásában. A nyári időszak tökéletesen alkalmas arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk ennek, a szakértő szerint pedig mindezt öt egyszerű lépésben megtehetjük.

Teol.hu

Illusztráció.

Forrás: Shutterstock

„Napfényre, vízre, teljes értékű táplálkozásra, friss levegőre, sok nevetésre, testkontaktra és biztonságos környezetre van szükségünk ahhoz, hogy egészségesek legyenek gyermekeink” – vallja B. Szirtes Dóra, Ösztönanyu, aki mindig is fontos feladatának tartotta, hogy felhívja a figyelmet az egészséges életmódra, az ételpazarlás tudatos kerülésére és a tapasztaláson alapuló tanulásra. Mindezek rendkívül jól ötvözhetők akkor, ha a gyermekeinket szeretnénk egészséges életmódra tanítani.

Ahhoz, hogy ez a törekvésünk sikeres legyen, érdemes betartanunk néhány alapszabályt.

1. Legyünk mi a példa! Ha szülőként mi magunk egészséges életmódot folytatunk, változatosan táplálkozunk, rendszeresen mozgunk és gondoskodunk az egészségünk megőrzéséről, gyermekünk is követni fogja a példánkat.

2. Törekedjünk a kiegyensúlyozott étkezésre! Kínáljunk sokféle egészséges élelmiszert a gyermekeinknek. Kerüljenek az asztalra akár saját magunk által a kertben, vagy a balkonon megtermelt friss, szezonális zöldségek és gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonafélék és sovány fehérjék. Az ételek elkészítésének folyamatába vonjuk be a gyermekünket is, közben pedig beszélgessünk az egészséges táplálkozás fontosságáról.

3. Töltsünk minél több időt a szabad levegőn. Biciklizzünk, sétáljunk, ússzunk, játszunk a természetben. Tegyünk meg mindent azért, hogy a testmozgás, a szabad mozgás pozitív élmény legyen a gyermekünk számára.

4. Csökkentsük a képernyőidőt és fordítsuk a figyelmet az együtt töltött időre, a közösen végezhető tevékenységekre, a kreatív játékokra, a szabadban űzhető tevékenységekre, a valóságban és nem a virtuális valóságban eltöltött időre.

5. Alakítsunk ki olyan szokásokat, amelyek a testi, lelki egészségét szolgálják. Az alapvető higiéniás rutinokon kívül gyakorolhatjuk gyermekünkkel a meditálást, a jógát is, de fontos, hogy megtaláljuk azokat a szabadidős tevékenységeket, amelyek számára különösen fontosak a mentális és érzelmi egészséghez, így az általános jóléthez és jólléthez is.

+1: A pozitív megerősítés az egészségtudatosságra nevelésben kulcsfontosságú. Ismerjük el és csatoljunk vissza pozitívan gyermekünknek, amikor egészségtudatos döntéseket hoz. Ezzel nem csak az önbizalmát erősíthetjük, de az egészséges életmódhoz való hozzáállása is zsigerivé válhat.

B. Szirtes Dóra szerint azonban fontos, hogy emlékeztessük magunkat arra, hogy az egészségtudatosság nem egyik napról a másikra alakul ki sem a felnőttekben, sem pedig a gyerekekben. Időre, valamint folyamatos támogatásra, visszacsatolásokra van szükség. És türelemre. Nem csak gyermekünk, hanem saját magunk irányába is, hogy az újonnan kialakult szokásaink rutinná, az egészségtudatosságunk pedig természetes életmódunkká váljon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában