Az uborkának most van a szezonja

2023.07.06. 14:00

A nagymama receptje szerint így készül a kovászos uborka

A bolti savanyúság is drága lett, az uborkának pedig most van a szezonja, így érdemes előre gondolkodni és elkészíteni az egyik legolcsóbb, legfinomabb és legegyszerűbben elkészíthető savanyúságot, a kovászos uborkát.

Farkas Eszter

Az ügyes háziasszonyok nemcsak uborkából, hanem más zöldségekből is készítenek savanyúságot

Fotó: MW

A bonyhádiak kedvenc nagymamájával jártunk utána a tökéletes kovászos uborka receptjének, amit annak idején saját nagyikája hagyományozott rá. Szegedi Gyuláné, Edit néni mindig tartogat a tarsolyában egy-két szuper receptet, most velünk is megosztotta a nyár egyik slágerének elkészítési módját.

– Fontos, hogy az alapanyagok kiváló minőségűek legyenek. Ez igaz bármire, amit el szeretnénk tenni – legyen az zöldség vagy gyümölcs – hangsúlyozta Edit néni. Emellett legyünk nagyon alaposak, az uborkát mossuk át rendesen, vágjuk le a végeit, vagdaljuk be, és ami nagyon fontos, hogy jó íze legyen a savanyúságnak: kapor, egész bors és fokhagyma is kerüljön a zöldségek mellé.

A pontos recept szerint egy kilogramm uborkához egy csokor friss kaprot kell tenni, pár szem feketeborssal, három-négy gerezd (ízlés szerint) fokhagymával, egy liter langyos vízzel, két evőkanál sóval és két szelet szikkadt kenyérrel, ami egy 1,7 literes befőttes üveget tölt meg.

– A kaporból és borsból kerüljön az üveg aljára és a tetejére is, mielőtt az üveget lezárnánk a szelet kenyerekkel. A nagymamám annak idején házi készítésű, friss kenyérből csinálta. A sót a langyos vízben kell feloldani, fontos, hogy ne legyen forró a víz. Ne hagyjunk rést a kenyerek és az uborka között, töltsük fel teljesen, ha kell minden nap pótoljuk a sós lét, mert különben felpuhul az uborkánk. Ha ezt az apróságot megtesszük, biztosan ropogós marad a csemegénk. Újabban sokan készítik a kovászos uborkát krumplival is, de én magam a kenyérre esküszöm.

A sós lével feltöltött üvegeket a kenyerekkel légmentesen lefedjük, majd csészealjjal zárjuk le és helyezzük ki meleg helyre, ami lehetőleg nem a tűző napon van. Az időjárás függvényében körülbelül a harmadik-negyedik napon készül el teljesen. Ekkor érdemes az uborkákat egy tárolóedénybe helyezni a fokhagymákkal együtt, amire a leszűrt levet töltjük rá.

Beérett a cukorborsónk is, a zöldbab, érik a paradicsom. A gyümölcsöskertről már nem is beszélve, igazi dömping vesz körül bennünket. Érik a meggy, a sárgabarack, a cseresznye, a málna, a ribizli.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában