Kertészkedés

2023.07.15. 11:27

Mindenki kedvence: így gondozzuk a leandert

A nyár közepén, így júliusban a legszebb a leander. A mediterrán országokból származó gyönyörű leander itthon is igen népszerű, ami nem csoda: hatalmas, színes bokraival bármelyik  kert éke lehet.

Teol.hu

Illusztráció.

Forrás: Shutterstock

A növény akkor érzi jól magát, ha „feje a tűzben, lába a vízben”. Kevés napfény és száraz talaj esetén előfordul, hogy nem nyílnak ki a bimbói. Bőséges locsolást kíván. Egy terebélyes leander hőségben 20 liter vizet is elpárologtat!

Levelei “eldobálásával” jelzi, hogy még több vízre van szüksége. A földből kimosódó tápanyagokat hetente pótoljuk tápoldattal vagy vízben oldódó, káliumsúlyos kombinált műtrágyával. Több virágot hoz és szépen bokrosodik a növényünk, ha tavasszal minden második oldalhajtás kétharmadát, a többinek pedig csak az egyharmadát levágtuk. A felkopaszodott példányokat erős visszavágással lehet megifjítani.

Egy 10-15 centis hajtás vízzel teli üvegben pár hét alatt meggyökeresedik a napon. A dugványt lehetőleg leanderhez és pálmához vagy mediterrán növényekhez való speciális virágföldbe (például Compoba) ültessük. Kártevői a takácsatka, pajzs- és molytetű vagy penészgomba támadása esetén a megfelelő szerekkel végzett permetezéssel előzhetjük meg a lombvesztést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában