Kertészkedés

2023.07.31. 10:37

Sárgul a leander levele, mi lehet ennek az oka?

Sok olvasónk panaszkodott, hogy így nyár közepén sárgulni kezdett a leanderek levele, vajon mi lehet ennek az oka? Nem mindegy, mitől sárgul és hullik a leander levele, mondta az általunk megkérdezett kertész.

Mauthner Ilona

Képünk illusztráció.

Forrás: Shutterstock

A leander az egyik legnépszerűbb, és egyben az egyik legszebb növény a nyári kertekben. Nem is csoda, hogy ennyire kedvelt, hiszen gyönyörű virágai igazi mediterrán paradicsommá varázsolják a kertet. De sajnos előfordul, hogy elkezdenek sárgulni és lehullani a levelei. Ekkor pedig a legjobb utánajárni, hogy mi lehet az oka.

Annak, ha a leander egy idő után nem érzi jól magát, és sárgulni, majd hullani kezdenek a levelei, számtalan oka lehet. Sok esetben a baj könnyen orvosolható, ha a növény egyszerűen ki van száradva. A leander esetében is nagyon fontos, hogy rendszeresen öntözzük. Mivel a legtöbb esetben cserépben neveljük, így a meleg hatására könnyen fel tud melegedni és nagyon hamar ki tud száradni.

Azonban az sem megoldás, hogy pangó vízben hagyjuk állni, nehogy kiszáradjon, hiszen, ha a felesleges öntözővíz nem tud eltávozni, akkor az a leander gyökereinek elrothadásához vezethet. Tehát inkább többször kapjon kevesebb vizet, mint túlöntözzük.

A leander számára nem elég a szükséges mennyiségű vizet biztosítani, hiszen tápanyagokra is szüksége van. A legmegfelelőbb a számára a lassú lebomlású és szabályozott tápanyagleadású műtrágya vagy speciális, leander számára kifejlesztett tápoldat, melyet az adagolási utasítást betartva adjunk a növénynek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában