Megszaporodtak a lódarazsak

2023.07.22. 08:23

Szeretnek a tető cserepei alá, vagy víz közelében fészkelni

A korábbi évekkel ellentétben, nagyobb számban jelentek meg a nagy méretű darázsfajok a hazai portákon, kertekben - mondta dr. Vörös Géza szekszárdi agrárszakmérnök.

Teol.hu

Illusztráció.

Forrás: Shutterstock

A darazsak elszaporodásának és aktív jelenlétének ideje a július-augusztusi hónapok, de az mindenképpen megfigyelhető, hogy a nagyobb rovarok, vannak jelen idén, így az biztos, hogy a lódarazsak nagyobb számban figyelhetők meg. Nagyon sokszor a méheket is darázsnak nézik az emberek, és az április-májusban előforduló rajzási időszakban nagyon gyakori, hogy darázsirtást rendelnek meg.

A darazsak jelenléte folyamatos hazánkban, ám nem biztos, hogy mindenki tudja, hogy előfordulásuk nagyban függ a klímahelyzettől, a felmelegedő időjárási viszonyok hatásától, illetve szűkebb értelemben az adott év időjárásától, mondta dr. Vörös Géza. Ha darazsak jelenlétét tapasztaljuk, az még nem feltétlenül jelenti azt, hogy a közvetlen környezetünkben darázsfészek van.

A darazsak ugyanis hatalmas, több kilométeres távolságokat berepülnek az élelem, folyadék és a fészek építéséhez szükséges anyagok összegyűjtése érdekében, és amikor ilyen nagy távolságot repülnek akkor időnként megülnek pihenni. Ezek azok a jelenségek, amikor az épületen akár a tető cserepei alá vagy a szarufákon látjuk a jelenlétüket, de ha sűrű növényzet van az épület körül, akkor akár abban is megpihenhetnek.

Ha pedig valahol vízgyűjtő vagy medence található értelemszerűen ez a legkönnyebben hozzáférhető víz a folyadék pótlására számukra, ezért ilyenkor is gyakrabban találkozhatunk darazsakkal a kertben. Érdemes ezeket a vízgyűjtőket, medencéket, csöpögő kerti csapokat letakarni, és a közvetlen hozzáférést megakadályozni a rovarok számára.

Amikor viszont azt észleljük, hogy a darazsak egy adott pontra repülve, de a felületre leszállva közlekednek, akkor ott biztos, hogy fészek található. A lakosság számára hozzáférhető készítmények csak olyan kisebb darázsfészkek irtására alkalmasak, amelyek elérhető helyen helyezkednek el, és a darazsak egyedszáma sem sok. A rejtett fészkek esetében már nem tudnak megfelelőek vagy éppen gazdaságosak lenni a lakossági készítmények.

Attól nem kell tartani, hogy az adott évben egy újabb darázsfészek alakul ki, mert az irtószer hatására vagy az évszak okán már nem építenek ugyanoda. Dr. Vörös Géza elmondta, hogy a darazsaktól való félelem alapvetően nem helyes, nagyon hasznosak is tudnak lenni, ha nem az ember közvetlen környezetében vannak, csak valamivel rosszabb a marketingük, mint a méheknek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában