2023.08.20. 07:40
A felmagzott vöröshagyma már rossz minőségű
Sok hobbikertész dicsekszik azzal, hogy saját nevelésű vetőmagot használ, ez leginkább jellemző a vöröshagymánál, reteknél.
Illusztráció.
Forrás: Shutterstock
Tudni kell azonban, a zöldségnövényeink amikor virágozni kezdenek, majd magot érlelnek akkor már többnyire nem használhatók étkezési célokra. A növény először saját maga fenntartására koncentrál: táplálkozik, vizet és tápanyagokat vesz föl, és megpróbál a körülötte levőknél jobb pozícióba kerülni ehhez.
Például igyekszik gyorsan növekedni, így árnyékolni az alatta levőket, tehát több fényhez jutni, ami esetében a táplálkozásának egyik alapja, hiszen ehhez a Nap energiáját használja. Ha pedig egyedfejlődése biztosított, akkor jöhet a fajfenntartás, azaz a szaporodás: virágzás és magérlelés.
Ez azonban a kiskertben csak akkor hasznos, ha az adott növényről magot szeretnénk majd szedni, ám gazdasági haszna a többségnek ekkorra megszűnik. A magszárba szökkenő zöldségnövények azon része, melyet fogyasztanánk, emiatt komoly minőségromláson megy át.
A virágzó retek gyökérgumója ekkorra sokszor üreges, keserű. A virágzó vöröshagyma hagymáját, ha felszedjük láthatóan kevésbé gömbölyű - ami még a kisebb gond -, emellett laza szerkezetű, nem tárolható, és az íze sem olyan, mint azé a hagymáé, ami még nem kezdett virágozni.
Ennek egyszerű oka van: a növény a hagymájába, vagy a gumóba raktároz, tehát betárol, ám amint virágozni kezd elkezdődik a kitárolás, a virágszárfejlesztés érdekében. Ez okozza a mi szempontunkból a minőség romlását.
Visszatérve a saját vetőmag nevelésére, az nem mindig sikeres. Aki nem profi ebben, annak nem érdemes a vetőmagokon spórolni, mondta egy általunk megkérdezett kertész.