Az állatorvos válaszol

2023.08.15. 16:27

A kismacskákkal is foglalkozni kell

A kölyökmacskákkal való foglalkozás sok tekintetben jelentősen eltér a kiskutyák nevelésétől – mondta megkeresésünkre dr. Jakab Ferenc, a szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő tulajdonosa. 

Brunner Mónika

Fotó: Shutterstock

Mint elmondta, a macska magányos vadász, emiatt kevésbé hajlamos a szociális együttműködésre, mint a kutya, amelyiknek farkas az őse, és amelyiknél a falkában való együttműködés a sikeres vadászat egyik fontos feltétele.  

Míg a kutya kifejezetten keresi az ember társaságát, a macska gyakran egyedül is jól elvan, és inkább akkor közeledik az emberhez, amikor valamilyen szükséglete kielégítését várja tőle, leggyakrabban természetesen az élelmet és néha a simogatást.

A macskák felnőttkorban való könnyebb kezelhetősége érdekében érdemes már a kismacskát az emberi kézhez szoktatni, naponta többszöri érintéssel, simogatással (a háton és a hason egyaránt), érdemes néha megfogni a mancsokat, kinyújtani a karmokat, érinteni a száját és a fogait is, ezáltal az állatorvosi vizsgálatok kevésbé lesznek stresszesek a macska számára. 

A játékot úgy kell irányítani, hogy a macska ne a gazdája kezével vagy lábával játsszon, mert ezáltal a gazda akaratlanul potenciális „prédává” válhat, ugyanis a macska játéka a prédaszerzés és a más macskákkal való harc elemeit tartalmazza. A játék során tehát az ember inkább valamilyen tárgyat mozgasson, amelyet a macska levadászhat, ezáltal megmarad benne az ember tisztelete. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában