Elindul benne az élet

2023.08.23. 18:21

A kovászos kenyér az egyszerűség jelképe

Semmi körítés, csak liszt, víz, só meg egy kis varázslat, amit a baktériumok és gombák beleadnak. A kovász, ha megismerjük, szépen teszi a dolgát, nem kell tőle félni – biztat mindenkit Palotás Ágnes gasztroblogger, akinek a kovász az élet teljessé válását jelképezi. A temperamentumos operett–musical színésznőt a kenyérkészítés a lassításra és a nyugalomra is megtanította.

Teol.hu

Beküldött fotó.

Palotás Ágnes Marcaliban nőtt fel, ott fertőződött meg a sütés-főzés tudományával és a zenével egyaránt. Miközben a szülei napközben dolgoztak, őt a húgával együtt a nagymamára bízták.

– A nagymamánk igazi falusi gazdasszonyként mindig sürgött-forgott a konyhában. Mindennap valamit gyúrt, hol tésztát, hol kalácsot, vagy épp tortát sütött; a szoknyája körül buzgólkodva szívtam magamba az illatokat, az ízeket, az utánozhatatlan aromákat. Közben magyar nóta és operett szólt a kis rádióból, ezzel is örökre megpecsételve a sorsomat – meséli budapesti otthonában az operett–musical szakon végzett művésznő. A musicalnek is óriási szerelmese, de az operett közelebb áll a lelkéhez, a habitusához, a hangjához.

Öt évvel ezelőtt nehéz magánéleti válságba került. Valami új dolgot keresett, ami egy kicsit kirángatja, továbblendíti ebből. Eszébe jutott, hogy bár igazi konyhatündérként mindig és mindenfélét sütött-főzött már, de kenyeret, kelt tésztákat még sosem készített.

Palotás Ágnesnál a kovászos kenyér az alfa és az ómega. Fotó: Vajda József Attila

Palotás Ágnest a mai napig minden érdekli, a hozzáértő pékek tanácsától a nemzetközi kutatásokig, beleértve a folyamat mikrobiológiai részét is: hogyan jön létre a lisztből és a vízből a kenyér? Egy színésznek éltető közege a közönség, úgyhogy a konyhában is hajtotta a vágy, hogy megossza kenyérsütési tapasztala­tait: ma már, az énekesi fellépések mellett, Kenyérművész néven blogot ír, videókat készít. Három évvel ezelőtt tesztelésre kérte egy ősi gabonákat forgalmazó cég, ami új irányt nyitott meg, napjainkban részt vesz náluk a termékfejlesztésben is, épp a gluténmentes kovászon dolgozik.

A kenyérkészítés rejtelmeiről további érdekességeket tudhat meg a Szabadfold.hu oldalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában