Balaton

2023.08.19. 12:30

Csodás hely az elmélyedésre, ahol a történelem is megérint (videó)

Mindig nagy kérdés, amikor a Balatonnál nyaral az ember, hogy mit lehet csinálni, amikor nincs strandidő? Az utóbbi években persze már jóval több mindent, mint mondjuk harminc évvel ezelőtt, de hogy találunk-e kedvünkre való programot, az attól is függ, mit keresünk. Íme, itt is van egy!

Teol.hu

Csodás hely az elmélyedésre a Balatonnál

Forrás: Borsányi Bea / Fejér Megyei Hírlap

Nem új a hely, sőt annyira nem, hogy már az 80-as évek óta múzeumi kiállítóhelyként működik, 1991 óta pedig a romterület is látogatható. Valószínűleg azonban azóta figyelnek jobban rá, amióta 2011-ben az országgyűlés nemzeti emlékhellyé nyilvánította Somogyvárt.

A Balatontól autóval mindössze 25 percre fekvő kistelepülés fontos szerepet tölt be Szent László emlékének ápolásában, többek között a településen tartják 1989-től évenkénti rendszerességgel a Szent László Napok rendezvénysorozatot is.

Fotó: Borsányi Bea / Fejér Megyei Hírlap

Kicsi kiállítás, sok információ

A belépőjegy ára vállalható, de számtalan kedvezmény jár, több, mint amit megszokhattunk. Érdemes a látogatóközpontban kezdeni a túrát, hogy aztán a romterületen, az egykori monostor falmaradványainál – ez itt a fő látványosság – állva, jobban megérthessük a látottakat és átérezhessük a hely szellemét. A látogatás elején egy nagyjából tízperces kisfilmből megtudhatjuk a legfontosabbakat, ami hasznos, ha nem szeretnénk végigolvasni az egyetlen teremből álló kiállítótér történelmi tényeket és érdekességeket tartalmazó, illusztrációkkal teletűzdelt tábláit. Van aztán több más lehetőség is a monostor történetének és Szent László alakjának megismerésére: hangzóanyagok, 3D-s hologramok az egykori épületről, de nyomkodhatjuk az interaktív képernyőket is.

Fotó: Borsányi Bea / Fejér Megyei Hírlap

A cikk a likebalaton.hu oldalon folytatódik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában