Immunredszer erősítés

2023.08.23. 07:00

Csodaszer ugyan nincs, de jól jön a kicsinek is a plusz vitamin

Ősztől tanácsos elkezdeni a D-vitamin szedését, és ahogy hidegre fordul az idő, jöhet mellé a C-vitamin is - mondta lapunknak a háziorvos.

Révészné Hanol Erzsébet

Vannak gyerekek, akiket nehéz rávenni a zöldség- és gyümölcsfogyasztásra. De próbálkozni kell...

Forrás: Shutterstock

A tanév kezdete, a gyermek újbóli közösségbe járása, no és a közelgő ősz beköszönte magával hozza a megbetegedések gyakoribbá válását. Dr. Tusa Annamáriát, szekszárdi gyermekorvost kérdeztük arról, mit tehetnek a szülők annak érdekében, hogy gyermeküket valamelyest felvértezzék a betegségek ellen. Mint mondta, csodaszer nincs, de van néhány javaslat, amelyet érdemes megfogadni az egészség megőrzése érdekében.

Ősztől tanácsos elkezdeni a D-vitamin szedését, és ahogy hidegre fordul az idő, jöhet mellé a C-vitamin is. Annak a gyermeknek, aki az előző szezonban többet betegeskedett, érdemes vény nélkül kapható immunerősítő készítményt adni. Mindemellett fontos, hogy a kicsik minél többet legyenek a szabad levegőn, akkor is, ha már hűvösebb van.

Egy iskolás gyerek számára, aki a napja nagy részét a tanteremben tölti, különösen nagy jelentőséggel bír, hogy legyen módja a testmozgásra. A különböző sportok jótékony hatással vannak az immunrendszerre, de a szabad játék sem elhanyagolható.

A változatos étkezésre az őszi időszakban is nagy figyelmet kell fordítani. Lehetőség szerint a délutáni harapnivaló ne valamilyen édesség legyen, hanem például gyümölcs, magas rosttartalmú nassolnivaló. Vannak gyerekek, akiket szinte egyáltalán nem lehet rávenni a zöldség- és gyümölcsfogyasztásra.

Dr. Tusa Annamária szerint érdemes nekik újra és újra kínálni ezeket az élelmiszereket, de nem kell erőltetni. Változik a gyerekek ízlése, de addig is, amíg nem hajlandóak megenni a természetes vitaminforrásokat, multivitamin készítményekkel lehet támogatni a szervezetüket. A száz százalékos gyümölcslevek ugyancsak jó megoldást jelenthetnek.

Ami még szintén nagyban elősegíti a betegségek elkerülését, az az, ha egy gyereket rászoktatnak a rendszeres kézmosásra, hiszen ezzel sok fertőzés megelőzhető. De a gyerek immunrendszerének turbózása érdekében tehet még valami nagyon fontosat a család. Ez pedig az, hogy minél többet szeretgetik őt. – Ez az egyik leghatásosabb módszer, ráadásul nem kerül semmibe. A gyermekre és a szülőre egyaránt pozitívan hat – hangsúlyozta a gyermekorvos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában