Gaming expo

2023.09.29. 20:00

A videójátékosok, e-sportolók Mekkája volt egy napig Szekszárd

Egész napos programmal várták a videójátékok és az e-sport szerelmeseit szeptember 29-én Szekszárdon a Babits Mihály Kulturális Központban, ahol a cosplayereknek hála többek közt a Predator ikonikus figurája is megelevenedett.

Farkas Eszter

A roadshow-n sok mindent ki lehetett próbálni, amivel lemérhetjük az általános képességeket is, amelyek elengedhetetlenek a kompetitív videojátékok világában

Fotó: Makovics Kornél

Az Egymillióan a Magyar Esportért Egyesület (Esportmilla) által szervezett Országos Gaming Expo-t (OGEX 2023) a tavalyi sikerek után idén is megrendezték és elhozták Szekszárdra is. A gaming rendezvénysorozatot két hónapon keresztül minden vármegyeszékhelyen megrendezik. A gaming roadshow lehetőséget biztosít mindenkinek, hogy kipróbálja magát a különböző új és retro videójátékokban, társasjátékokban, videójátékos kompetencia felmérésben, a BARD-ban és egyéb fizikai aktivitást igénylő játékokban, mint a VR-ban.

E-sport szakértők, műsorvezetők és influencerek léptek fel egész nap és segítették az érdeklődőket a helyszínen. Az OGEX főszervezője az Esportmilla, melyről Csanda Gergely, a Magyar E-sport Szövetség (HUNESZ) alelnöke, az országos gaming rendezvénysorozat projektvezetője mesélt lapunknak.

– Szekszárd a nyolcadik állomásunk. A tavalyihoz képest sokkal nagyobb volt az érdeklődés idén, ami valószínűleg a helyszínválasztásnak is köszönhető, hiszen egyetemek és főiskolák közelébe szerveztük, olyan programelemekkel, amelyek főként az ő érdeklődési körüket elégíti ki. A szórakoztató elemek mellett próbáltunk hasznos előadásokkal felhívni a diákok figyelmét például a cyberbullying-re, hogy hogyan maradhatnak biztonságban az interneten, a videójátékok használata közben.

A rendezvényen különböző játékkonzolok, mint playstation és x-box is kipróbálható volt, mellette retro videójátékok, VR eszközök, a virtuális valóságot megteremtő szoftverek, melyek a reflex, a szenzomotoros képességek fejlesztésében hoznak áttörést. 

– A gaming piac újdonságai mellett, az „őskori” videójátékok is megtalálhatók ezeken az eseményeken. Próbáltunk olyan játékokat elhozni, melyeken nincs korhatár. Szerettük volna felhívni a figyelmet, hogy a gamingnek számtalan pozitív tulajdonsága van, tud impulzusokat adni, ki lehet vele kapcsolódni, egyszerűen csak meg kell találni az egyensúlyt, hogy az ne menjen át függőségbe. Emellett az online térben már természetes, hogy a világon bárkivel kapcsolatba tudunk lépni angol nyelven, így a nyelvtudásunkat is fejleszthetjük. Ha az ember felelősségteljesen játszik, akkor a gaming nagyon jó dolog tud lenni az életében.

– A BARD platformján mindenki saját maga mérheti fel videojátékos képességeit, és villámgyorsan összehasonlíthatja a sajátját az átlagos gamerek vagy a profi e-sportolók teljesítményével – emelte ki Kutyej Dániel, BARD tesztfejlesztés vezető. Mint mondta, náluk nem csupán a játékbeli skillek számítanak, hanem azok az általános képességek is, amelyek elengedhetetlenek a kompetitív videojátékok világában. Ki lehet próbálni többféle játékot, s így láthatjuk, hogy miben is vagyunk igazán tehetségesek.

Csanda Gergely elmondta, idén a Rocket League volt az OGEX e-sport versenyjátéka. Az online selejtezőket követően a játékosok a területi döntőkben mérkőzhetnek meg, az egyes vármegyék legjobbjai pedig a november végén rendezett budapesti nagydöntő során küzdenek majd meg egymással.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában