Méregtelenítés

2023.09.12. 14:00

Egy ősi gyakorlattal tehetünk az egészségünkért

Egészségünk megőrzéséhez bélrendszerünk állapota is kulcsfontosságú tényező, egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek erre a különböző szakemberek. Dr. László Esztert kérdeztük, hogyan érdemes belevágni a bélrendszer helyrehozatalába.

Farkas Eszter

Illusztráció: Shutterstock

Bélrendszerünk állapota nagyban összefügg szerveztünk egészséges működésével, hiszen ha a bevitt táplálékból nem tudnak felszívódni a vitaminok és ásványianyagok, az a jóllétünket veszélyezteti.

– Az a baj, hogy nagyon elfeledkeztünk arról, hogy a gyomor egy nagy befogadó szervünk, ami nehezen tudja kezelni, ha valami elváltozás történik benne – emelte ki a háziorvos. Hétköznapi nyelven szoktuk használni a gyenge gyomor kifejezést is. Problémát jelent például a szervezetnek a nassolás, ugyanis ilyenkor elkezdünk emészteni, eljut az étel egy bizonyos emésztési fázisba, amire mindig újabb és újabb adag kerül, így az különböző emésztési fázisokban halmozódik a gyomorban, aminek ilyen feltételek mellett is egyensúlyt kéne fenntartania.

Sokan egyre tudatosabbak, és próbálnak jobban odafigyelni egészségükre, például egyre nagyobb divatja van a böjtnek, diétáknak és a tisztításnak. 

A böjt egyben méregtelenítés is

– A legfontosabb dolog, hogy minden böjt méregtelenítés is egyben, de nem minden méregtelenítés böjt – mondta el Antal Vali természetgyógyász, fitoterapeuta, táplálkozási tanácsadó legutóbbi szekszárdi előadása során. Utóbbinak sokkal több jelentése van, mintsem hogy valamit megvonunk magunktól. Különböző típusairól beszélhetünk, vannak időszakos, részleges, és vannak klasszikus böjtök, amelyek hagyományokhoz, kultúrákhoz kapcsolhatók. A különböző típusokon belül is megkülönböztetünk teljes és részleges folyamatot. 

A szervezetünk magától is tart böjtöt, például amikor betegen úgy érezzük, nem tudunk enni, valójában a szervezet a gyógyulásra koncentrál. A táplálék feldolgozása ugyanis hatalmas energiát von el.

A legtöbb vallásnak megvan a maga böjtös alkalma. Nálunk a húsvéti és az adventi böjt a legismertebb. Annak idején húsvétkor léböjt volt, később már csak a húst hagyták el az étkezések során, mostanra pedig már mondhatjuk, hogy teljesen megszelídült, felgyorsult életvitelünk hatására.

– Természetesen érdemes kipróbálni a böjtöt, ha méregteleníteni szeretnénk a szervezetünket, hiszen ez a legeredményesebb formája, azonban a megtartóztatás miatt talán a legnehezebb módszer is egyben. Ez egyáltalán nem újkeletű dolog, az ember annak idején az állatok megfigyelése után vette át ezt a formulát, hiszen ha megfigyeljük, egy beteg állat nem vesz magához ételt.

Úgy gondolom, az emberek újra visszatérnek az egyszerűbb gyógymódokhoz és egyre jobban rájönnek, hogy mekkora jelentőséggel bírnak ezek a módszerek az egészségük szempontjából – hangsúlyozta az orvos.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában