Marásvonal

2023.09.02. 14:36

Ez a Balaton legveszélyesebb része

Kevesen tudnak róla, hogy a Balaton medrében, pár száz méterre a parttól húzódik egy árokszerű képződmény, az úgynevezett marásvonal. Ez akár életveszélybe is sodorhatja azt, aki nem számol vele.

Teol.hu

Illusztráció: MW

A marásvonalat nem jelzi bója, ezért a strandolónak, fürdőzőnek kell tudatosítania magában, hogy létezik ez a veszélyforrás.

A marásvonalról Szakter Roland, a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság Balatoni Vízügyi Kirendeltségének geodéziai és térinformatikai referense készített térképet a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) kérésére.

A déli parton strandolók közül sokan azt gondolják, hogy akár kilométereket lehet besétálni a vízbe, és még mindig leér a lábunk. De ez nem így van.

– Ez nem egy feszített víztükrű medence, aminek egyenletes a lejtése.

Ez egy élő tó, amit a hullámzás, a viharok időnként átrendeznek, és a meder morfológiájának megvannak a kockázatai – mondta a vizimentok.hu-nak Szakter Roland. Mint kifejlette, a legnagyobb veszélyt az úgynevezett marásvonal jelenti, ami különösen a déli parton hangsúlyos. Az északi part egy gyorsan, de egyenletesen mélyülő mederrel rendelkezik. A déli parton sokkal szélesebb ez a sekély vizes rész, viszont amikor elérjük a marásvonalat, ott sokkal nagyobb arányú a mélyülés.

Akár két métert is tud mélyülni 30-40-50 méteren belül. Tehát egy árokra kell gondolni.

Ez akkor lehet érdekes, ha például vízibicikliről csúszik vagy ugrik be valaki a vízbe. Azt érzi, hogy amikor beérkezik a vízbe, még van megbízható meder alatta, de a következő ugrásnál nincs, hiszen észre sem vette, hogy elsodródott a marásvonal fölé. Ilyenkor egy pillanat alatt pánikba esnek az emberek, még jó úszóknál is tapasztaljuk ezt. Mélyvízben pánikba esni…nagyon gyakran vezet tragédiához. A legfontosabb az, hogy ezekre a veszélyekre készülni kell, figyelembe kell venni, illetve tisztelni kell a tó sajátosságait – emelte ki a Kdtvizig Balatoni Vízügyi Kirendeltségének geodéziai és térinformatikai referense.

A marásvonalról további érdekes információkat olvashat a likeBalaton.hu oldalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában