Zarándoklat

2023.10.14. 18:47

A túra a lelki erőnket is próbára teszi

Hála az internetnek, egyre több gyönyörű, rejtett természeti kincset fedezhetünk fel, aminek köszönhetően egyre többen vesszük nyakunkba a világot és indulunk el egy-egy hosszabb kirándulásra, túrára vagy éppen egy zarándoklatra.

Farkas Eszter

Nem csak a fizikai erőnlétet teszik próbára ezek a túrák (A képen Kelemen András)

Fotó: Mártonfai Dénes

A zarándoklat tulajdonképpen egy szertartás, egy ősi gyakorlat, ami míg régebben legfőképp vallási jelentőséggel bírt, manapság, bár továbbra is egyfajta lelki megtisztulásnak mondhatjuk, célja leginkább, hogy visszataláljunk önmagunkhoz, és emellett legtöbb résztvevője egyfajta kalandként is emlegeti.

A vallási részét nézve a két leghíresebb úti cél mindenképp Mekka és Santiago de Compostela. Utóbbin a tavalyi évben vett részt egy hetvenegy éves kakasdi férfi, Kelemen András, aki idős kora ellenére harminchárom nap alatt teljesítette a több mint nyolcszáz kilométeres szakaszt. Nyolc magyarral vágott neki az útnak, de végül két mérnökkel tette meg, akikkel a vallási úton a miséken is részt vettek.

A Szent Jakab-úton évente több mint 438 ezren indulnak el. Ehhez képest jóval kevesebben ismerik Európa egy másik gyönyörű részét, az Alpok–Adria túrautat, ahol 750 kilométeren át Ausztrián, Olaszországon és Szlovénián keresztül ismerkedhetünk három különböző csodálatos kultúrával.

Úgy gondolom, ha van rá időnk és energiánk, mindenképp érdemes belevágni. Kiváló program, ha szeretnénk magunkra fókuszálni, de tisztában kell lennünk azzal is, hogy ez a túra nem csak a fizikai erőnket fogja próbára tenni, lelkierőnk határait is megismerhetjük általa.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában